Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Voorzitter Bouw- en Woningtoezicht stapt op om brief Blok

Ook directeur Wico Ankersmit van de vereniging uit scherp zijn ongenoegen over de manier waarop de minister de gemeentelijke toezichthouders verwijt al jarenlang hun werk slecht te doen. Incidenten met bouwwerken zijn daarvan het gevolg, stelt Blok. Volgens zowel Schotman als Ankersmit draait Blok daarmee de zaak om: niet de gemeentelijke toezichthouders zijn verantwoordelijk voor het leveren van de kwaliteit in de bouw, maar de bouwer zelf, stellen zij.

05 september 2016

De uitspraak van minister Stef Blok (Wonen) over slecht functionerende gemeentelijke bouw- en woningtoezichthouders (bwt) heeft de verhouding met de vereniging BWT Nederland op scherp gezet. Vrijdag stapte voorzitter Margreet Schotman uit de stuurgroep kwaliteitsborging in de bouw, het overlegorgaan met onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken, de VNG en Bouwend Nederland.

Blok draait de zaak om

Ook directeur Wico Ankersmit van de vereniging uit scherp zijn ongenoegen over de manier waarop de minister de gemeentelijke toezichthouders verwijt al jarenlang hun werk slecht te doen. Incidenten met bouwwerken zijn daarvan het gevolg, stelt Blok. Volgens zowel Schotman als Ankersmit draait Blok daarmee de zaak om: niet de gemeentelijke toezichthouders zijn verantwoordelijk voor het leveren van de kwaliteit in de bouw, maar de bouwer zelf, stellen zij.

Proef in Den Haag 

Aanleiding voor de commotie zijn recente berichten over de uitkomsten van een proef in Den Haag, die vooruitloopt op de door Blok voorgestelde wetswijziging om het bouwtoezicht over te laten aan de markt. In Den Haag bleek dat te leiden tot oppervlakkiger toetsen en onvolledige informatievoorziening, zo meldden Trouw en Cobouw, die een uitgelekte tussenevaluatie in handen kregen. Gemeente Den Haag waarschuwde voor risico’s.

Gemeentelijk toezicht faalt al jaren

Op vragen uit de Tweede Kamer liet Blok vorige week weten dat hij desondanks door wil gaan met het privatiseren van het bouwtoezicht, omdat dat volgens hem de kwaliteit van de bouwwerken zal vergroten. Hij stelt dat het gemeentelijk toezicht al jaren faalt. Hoewel grote verschillen tussen gemeenten bestaan, is het landelijke beeld dat het bestaande stelsel teveel tekortkomingen kent, zegt Blok. Pogingen van achtereenvolgende kabinetten om dat te verbeteren, hebben onvoldoende resultaat gehad, schrijft de minister. Blok verwijst naar diverse onderzoeken over het falend toezicht door gemeenten.

Kleinere overheid

Voorzitter Schotman reageert in een schriftelijke verklaring op de website van BWT ferm: “Dus dat de kwaliteit van de bouw niet altijd deugt, ligt niet aan de bouwer maar aan het gebrek of de kwaliteit van het toezicht door de gemeente. De wetswijziging gaat dus kennelijk niet over het prikkelen van de bouw maar over het vervangen van BWT door iets anders om de doelstelling van een kleinere overheid en minder regels te realiseren.”

Niet serieus nemen

Schotman maakte haar vertek vrijdag bekend, tijdens een vergadering van de stuurgroep op het ministerie van BZK. “In de eerste plaats lijkt het me onmogelijk dat de minister de inbreng van de Vereniging nog serieus neemt gelet op zijn uitspraken. In de tweede plaats doet de minister uitspraken over personen die nu werkzaam zijn in dit vakgebied en hun werk zo goed als mogelijk doen”, aldus haar verklaring.

Verlies aan banen

Ook in Ankersmits reactie weerklinkt ergernis over het verwijt aan gemeentelijke toezichthouders in de brief van Blok. “…(dat) staat ongeveer gelijk aan het wel kunnen afschaffen van de politie, omdat ondanks hun inzet er nog steeds te hard wordt gereden en er nog steeds ongelukken gebeuren.” Ankersmit waarschuwde vorig jaar al voor problemen die opdoemen met het wetsvoorstel. Volgens hem is de markt nog niet klaar om het toezicht over te nemen. Bovendien vreest hij verlies van veel banen bij gemeenten. Eerder sprak hij over vijfhonderd arbeidsplaatsen.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees Grobecker / Inspecteur Bouwtoezicht
Geacht minister Blok,



Afgelopen maand mocht ik 25 jaar ambtenaar Bouw en Woningtoezicht zijn. Toen ik begon vermoedde ik al dat het een uitstervend beroep zou zijn. Niet omdat u het zou willen privatiseren, maar omdat ik het naïeve idee had dat de bouw wel van haar eigen fouten zou leren. Dat bleek echter niet zo te zijn.

U verwijt ons dat wij ons werk slecht doen. Ik trek mij dat persoonlijk aan en ik denk met mij veel collega's. Ik ben er van overtuigd dat wij in Nederland onze uiterste best doen om er voor te zorgen dat er veilig gebouwd wordt. Het is de politiek die daar blijkbaar al jaren geen waarde aan hecht. Zij vindt ons alleen maar lastig, wij maken ons druk over futiliteiten en kosten te veel geld. Om die reden wordt er dan ook keer op keer gesneden in het budget voor bouwtoezicht. Veelal ligt de focus voor gemeentebesturen nog bij de verlening van bouwvergunningen en lijkt bouwtoezicht alleen maar de appendix te zijn welke we blijkbaar zonder problemen kunnen wegsnijden.

Beste minister Blok, wij doen ons best en zullen dit blijven doen, maar zolang er geen belang gehecht wordt aan hetgeen wij doen, daar niet het geld en de middelen voor krijgen, zullen wij het moeten doen met kruimels die van tafel vallen. Dat betekent dat wij inderdaad ons werk niet doen zoals wij dat graag zouden willen of volgens ons zou moeten. Helaas dwingt de politiek ons hier toe.



Met vriendelijke groet,



Kees Grobecker
Hennie Toonen / adviseur vergunningen
Fijne minister die Stef Blok. Zo inlevend (lees: bot) en genuanceerd! Zo lang we nog aannemers tegen komen die nog nooit van het Bouwbesluit gehoord hebben weet ik genoeg. Ik verheug me nu al op de evaluatie van de nieuwe wet. Maar dan heeft de minister waarschijnlijk al een ander baantje.
Lady
Waar komt toch dat oneindige vertrouwen in de markt vandaan bij de VVD?

Als de markt er zelf wel voor zorgt dat het goed gaat, waarom zou het dan fout gaan als er door de overheid wordt gecontroleerd?

Overal waar geld wordt verdiend, moet je de (kwaliteits)controle overlaten aan een onafhankelijk orgaan. Daar zijn nu zelfs de meest grote fans van privatisering wel achter gekomen.
Rik / journalist
Het wachten is op de eerste ingestorte flat of afbrekende balkons, omdat er bespaard is op materiaal, kennis en toezicht. Dan komt de luide roep om onafhankelijk toezicht. Wat heeft de VVD toch altijd met slagers die hun eigen vlees keuren? De kat op het spek binden om de omzet op te krikken?

Met alle privatiseringen de afgelopen twintig jaar ging vaak en veel mis. Onafhankelijk toezicht is toch wel het minste wat de burger mag eisen.
M. van der Stelt / adviseur
College van B&W Hendrik-Ido-Ambacht lapt handhaving bouwbesluit aan haar laars nadat een dwangsomprocedure werd opgestart ging de ambtenaar in de bouwvakantie controleren of de aanvangstijd van 07.00 niet werd overschreden, voor en na de bouwvak zijn aanvangstijden van 06.00 eerder regelmaat dan uitzondering daardoor overlast bij de burgers Staat der Nederlanden moet handhaving Bouwvoorschriften bij Gemeenten weghalen in plaats van deze bij de lager overheid te laten of bij derden partijen niet ambtenaren
M.J. Kappers / kiezer
Is de minister "vergeten" waarom ooit het overheids toezicht is ingesteld en wel bij de gemeenten? In de 19e eeuw bestond het niet. Er zijn genoeg onderzoeksrapporten uit die tijd. Waarom zou het er nu anders aan toegaan?
Youssef / Senior bouw-inspecteur
De heer blok en een aantal adviesbureaux vinden geld belangrijker dan de veiligheid van mensen. in mijn dagelijkse controles kom ik zaken tegen die constructief niet voldoen. De meeste bouwbedrijven zijn blij met de gemeentelijke controles. De politiek weet al jaren dat de gecertificeerde sloopbedrijven vaak de regels overtreden en nu gaat de aannemerij dit beter doen....
Henk de Vos / Handhaver
"Controle op basis van vertrouwen ??"

Waarom snelheidscontroles niet overlaten aan de BOVAG, alcoholcontroles aan de horeca en controle op de visserij bij de visverwerkende industrie laten. Als de aannemer nu belooft dat hij de voorschriften zal naleven, dan belooft de overheid hem niet meer te controleren??. Minister Blok, wiens belang dient u eigenlijk? In ieder geval niet het mijne en naar mijn vaste overtuiging ook niet dat van de samenleving.
doeterniettoe / -
Een of andere politicus die zijn wil door gaat drammen ten koste van de bouwveiligheid.

Is ie dan deskundig of zo? Nee, Blok zit er puur en alleen omdat ie Rutte braaf heeft geholpen, dat mag wel wat bouwdoden waard zijn.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Die minister Blok heeft kennelijk niet genoten van zijn lange reces. Is hij door een burnout of een slecht huwelijk misschien totaal de weg kwijt geraakt deze zomer ? Het is wel zijn kabinet dat alles wilde dereguleren en het zijn wel de VVD en PvdA wethouders die in colleges vaak onverantwoord hebben bezuinigd op technische controlediensten. Het is in ieder geval geen man die ooit aan zelfreflectie heeft gedaan. Respect voor mevrouw Schotman die aftreedt, want met gestresste, autistische bewindslieden kun je geen beleidsmatige afspraken maken.
H. Wiersma / gepens.
Een neutrale opstelling gebiedt te zeggen dat het bouw- en woningtoezicht in Frankrijk wel volledig is geprivatiseerd. Daar kan het dus wel, waarmee ik niet wil zeggen dat het een beter is dan het ander, want ook daar zullen wel bouwmissers worden gemaakt.
Singelsma / Ambtenaar
Lees meer over dit slechte idee: https://singelsma.com/2016/09/06/de-privatiserin …
Advertentie