of 64621 LinkedIn

Voorstel D66 om financiële risico’s corporaties te verkleinen

Er moet duidelijkheid komen over de kerntaken van de corporaties, want een (te) brede taakopvatting maakt toezicht moeilijk. Ook moet het toezicht meer in één hand komen.
2 reacties

Het is hoog tijd voor een heel 'verantwoordelijkheidsoffensief' tegen wat er allemaal mis kan gaan bij woningcorporaties. Dat vindt D66 in de Tweede Kamer. Tijdens een overleg donderdag komt de fractie met verschillende voorstellen om de (financiële) risico's in de corporatiewereld zo klein mogelijk te maken.

Kerntaken
Er moet bijvoorbeeld duidelijkheid komen over de kerntaken van de corporaties, want een (te) brede taakopvatting maakt toezicht moeilijk. Ook moet het toezicht meer in één hand komen en direct onder de minister voor wonen komen te vallen.

‘Treasury-afdeling’
Verder wil D66 dat corporaties meer financiële kennis verwerven door een zogenoemde 'treasury-afdeling' in de organisatie te verweven. ,,Zo kan worden voorkomen dat slechts een aantal personen in de organisatie afweet van de financiële besluitvorming en is meer zicht op de risico’s en het karakter van financiële producten.'' Ook hoopt D66 dat huurders een zetel in de raad van toezicht kunnen krijgen, die daardoor dan meer op een ledenraad gaat lijken.

Meer financiële reserve
En tot slot wil D66 dat woningcorporaties meer geld reserveren om barre tijden te doorstaan. Ze moeten immers niet ,, achteroverleunen en rekenen op de overheid en het waarborgfonds als het mis dreigt te gaan.'' Volgens Kamerlid Kees Verhoeven van D66 moet je ook een gezonde huishouding hebben als je krap bij kas zit. De corporaties krijgen wel een 'verhuurdersheffing' te betalen, maar volgens hem is er nog wel degelijk ruimte om te zorgen dat je ,,niet in één keer de strop om de nek krijgt''. Hij ziet ook mogelijkheden in onder meer het verkopen van huurhuizen aan beleggers en meer doelmatigheid.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nick op
Het grootste risico voor de corporaties zijn momenteel de minister en de Tweede Kamer.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Misschien moet je corporaties gewoon kleiner maken. Maar in de marktwerkingswereld van D66, PvdA en VVD moest alles zonodig groot, groter grootst tot onbeheersbaar.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers