of 60831 LinkedIn

VNG: verzet toont nood voor oplossing stikstofimpasse

Het verzet van gemeenten tegen de stikstofuitspraak toont dat er ‘echt héél snel oplossingen moeten komen voor de impasse waarin we nu zitten’, laat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) weten.

Het verzet van sommige gemeenten tegen de stikstofuitspraak toont dat er ‘echt héél snel oplossingen moeten komen voor de impasse waarin we nu zitten’, laat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) weten.

Veiligheid in het geding

In lokale media verzetten wethouders uit Eindhoven en Schagen zich tegen de uitspraak van de Raad van State. De uitspraak houdt in dat het Programma Aanpak Stikstof, die rekening houdt met toekomstige positieve effecten van maatregelen, niet als basis mag worden gebruikt voor toestemming voor activiteiten. Burgemeester Bats van Steenwijkerland zegt dat als de veiligheid in het geding komt, waarbij hij het voorbeeld geeft van een brug waar de brandweer overheen moet, hij niet uitsluit dat de gemeente besluit die brug te bouwen zonder toetsing aan de wet.

 

Daadkracht

‘Gemeenten zijn gehouden aan een uitspraak van de Raad van State’, laat een VNG-woordvoerder weten, ‘maar we begrijpen de frustraties.’ Donderdagmiddag is een bestuurlijk overleg met alle betrokken partijen, waar de VNG ook bij zit. ‘We hopen dat het kabinet daadkracht toont en dat er heel snel duidelijkheid komt met welke concrete maatregelen en onder welke voorwaarden we weer aan de slag kunnen.’ Morgen komen de verschillende partijen waarschijnlijk met reacties. Haagse ingewijden denken dat het nog maanden kan duren voordat per project duidelijk is hoe de impasse kan worden doorbroken.

 

Geen financieel plan

Woensdag benadrukte Tweede Kamerlid Snels (GroenLinks) dat er nog geen financieel plan is voor de stikstofproblematiek. ‘We hebben vandaag de Financiële Beschouwingen. Er is geen plan van het kabinet. Er is geen financieel plaatje. De boeren weten niet waar ze aan toe zijn en mensen staan te wachten op een huis.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Onvoorstelbaar dat een Kabinet het zover heeft laten komen. Ze lijken al wel jaren met hun PAS uit een ivoren toren te regeren. Terwijl het land nu stil staat gaat Rutte kennelijk alvast beginnen aan zijn afscheidsreisje richting Australië, Nieuw Zeeland en Indonesië. Tevens heeft hij de nodige activiteiten bij de EU. Je moet maar durven in deze situatie, waarbij we niet ver af zijn van de eerste faillissementen in de bouw.
Door Jan op
Meteen in het gehele land een maximum snelheid van 100 km per uur invoeren. Duitsland en België ook zover zien te krijgen. Dat levert zo'n stikstofreductie op dat alle bouwplannen weer kunnen doorgaan. Bovendien is een mooi neveneffect dat er minder ongelukken zullen gebeuren. En het rijtijdverlies is te verwaarlozen.
Door Hans op
Chapeau voor die gemeenten die zich geen malle moer aantrekken van die stikstofuitspraak!

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners