Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

VNG: in april besluiten over invoerdatum Omgevingswet

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil de Omgevingswet alleen invoeren met een werkend digitaal stelsel. In april moet de knoop worden doorgehakt of de geplande datum van 1 januari 2022 haalbaar is.

10 februari 2021
omgevingswet-.jpg

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil de Omgevingswet alleen invoeren met een werkend digitaal stelsel. In april moet de knoop worden doorgehakt of de geplande datum van 1 januari 2022 haalbaar is.

Niet herkenbaar

Dat schrijft de VNG naar aanleiding van het onderzoek van Binnenlands Bestuur en de Wethoudersvereniging over de invoerdatum van de Omgevingswet. Daarin pleitte de helft van de wethouders voor verder uitstel. Een signaal dat de VNG niet zegt te herkennen, ‘zeker niet op ambtelijk niveau. Wij herkennen wel de zorgen die gemeenten uiten rondom DSO en financiën.’

Geen plan B
‘Het DSO gaat pas als stelsel werken als gemeenten zijn aangesloten op de landelijke voorzieningen en er sprake is van een succesvolle samenwerking met de lokale software’, schrijft de VNG. ‘Wij zien dit op veel plekken in het land lukken in de vergunningenketen. De planketen geeft nog de nodige problemen en die zien wij ook.’ Ook bemoeilijkt corona het aansluiten en oefenen. Naar een plan B zoekt de VNG niet. ‘We willen het DSO niet inruilen voor iets anders.  Als er onderdelen zijn waar dat niet tijdig het geval is, moeten er noodvoorzieningen klaarliggen. We denken dan aan ‘tijdelijke, flexibele’ oplossingen.’

Gesprek
Over een ander door de wethouders gesignaleerd knelpunt, de financiën, geeft de VNG aan binnenkort het gesprek met gemeenten aan te gaan ‘op basis van het integraal financieel beeld waarin de verwachte structurele kosten en baten van de Omgevingswet in beeld worden gebracht’. In een recent rapport van KPMG werden die tussen de 1,1  en 1,7 miljard euro geschat. 

 
Mega-operatie
De vereniging van plattelandsgemeenten P10 herkent in de uitkomsten van het onderzoek de ‘mega-operatie’ die de invoering van de Omgevingswet naast alle lopende projecten is, zegt voorzitter Ellen van Selm. Vooral wethouders van kleinere gemeenten pleiten in het onderzoek voor uitstel. Van Selm ziet het DSO en de financiën als potentiële knelpunten, maar heeft geen indicatie dat het bij P10-gemeenten concreet spaak loopt.

Begrip
‘Wij hebben begrip voor de gemeenten, waar het invoeren van de Omgevingswet een grote opgave voor is’, laat minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een reactie op het onderzoek weten. ‘Deze gemeenten ondersteunen wij door samen te kijken naar oplossingen voor de problemen die zij tegenkomen. Het is ook goed om te realiseren dat uitstel van de invoering vooral meer kosten met zich meebrengt.’ Sinds gister heeft de minister een zorg minder: de Tweede Kamer besloot de Omgevingswet niet controversieel te verklaren. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Helemaal stoppen met die Omgevngswet! Zie wat een ramp een vergelijkbare wet in Nieuw-Zeeland is geworden. Daar is hij na vele jaren in werking te zijn geweest weer ingetrokken. Laten we eens leren van anderen in plaats van de trein maar te laten doordenderen. We zouden ook het enige land in Europa zijn met zo'n wet. De andere Europese landen zijn niet zo gek als Nederland blijkbaar.
Adriaan Zwaag
Nee Jan, andere landen zijn zo gek nog niet. Nederland is ook het enige land dat van het gas af gaat. Andere landen, zoals onze buren België en Duitsland, gaan juist investeren in energie met gas.



Maar hier heeft de losgeslagen politieke elite gemene zaakjes gedaan met ontwikkelaars en bedrijven in energie, via het zogeheten Klimaatakkoord. De bedrijven harken miljarden subsidies binnen. De burgers mogen het allemaal betalen. Voorspelling voor 2023: ieder gezin betaalt minimaal 2500 euro EXTRA aan energiebelasting.



Inderdaad, Nederland is gek, knettergek!
P.Pluim
Omgevingswet exit!
Advertentie