of 59082 LinkedIn

VNG eens met uitbreiden wietexperiment

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is het eens met het advies dat er ‘aanzienlijk meer’ gemeenten moeten meedoen aan het experiment met door de staat gekweekte cannabis. De commissie-Knottnerus onderzocht het plan voor het experiment en concludeerde woensdag dat de in het regeerakkoord genoemde zes tot tien gemeenten te weinig zijn om tot een representatief onderzoek te komen. De VNG schrijft dat een beperkte omvang ook nieuwe kennis en inzichten zou beperken.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is het eens met het advies dat er ‘aanzienlijk meer’ gemeenten moeten meedoen aan het experiment met door de staat gekweekte cannabis. De commissie-Knottnerus onderzocht de plannen voor het experiment en concludeerde woensdag dat de in het regeerakkoord genoemde zes tot tien gemeenten te weinig zijn om tot een representatief onderzoek te komen. De VNG schrijft dat een beperkte omvang nieuwe kennis en inzichten zou beperken.

Passend vervolg

Ook steunt de VNG het advies om het experiment niet na vier jaar te stoppen ongeacht de resultaten, zoals stond in de opdracht voor de commissie. Dit zou onwenselijk zijn omdat het riskant en onlogisch is voor cannabisverkopers als zij worden teruggeworpen op illegale teelt en levering; omdat de commissie ‘onderzoeksethische bedenkingen’ heeft bij een experiment dat met inzet van velen bij succes geen passend vervolg krijgt; en omdat het voorgenomen afbouwscenario de motivatie om aan het experiment deel te nemen zal ondermijnen.

 

Selectie van gemeenten

In de tweede fase van de opdracht, die tot eind 2018 zal duren, zal de commissie adviseren over de selectie van gemeenten. Een exact aantal wil de commissie nog niet noemen, maar het moeten er voldoende zijn en de selectie moet zo zijn dat gemeenten ‘zich kunnen herkennen’ in het resultaat. ‘Met elkaar moeten zij een goede afspiegeling vormen van de diversiteit aan typen gemeenten in ons land: naar aantal inwoners, aantal verkooppunten, geografische spreiding en ligging al dan niet aan de landsgrens.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Alsof wiet roken veel verschilt van sigaretten/sigaren roken. Bovendien is algemeen bekend dat de stap van soft drugs naar hard drugs heel klein is. De kans is daarom levensgroot dat dit experiment de hard drugs criminaliteit nog verder gaat stimuleren. De weg naar de narco-staat Nederland wordt nog beter geplaveid.