Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Vliegveld Lelystad mag uitbreiden

Lelystad Airport mag definitief uitbreiden. Dat wordt volgende week officieel bekend, zo bevestigen bronnen zaterdag na berichtgeving van die strekking bij de NOS. Het definitieve besluit over uitbreiding van de luchthaven werd vorig jaar uitgesteld omdat er nog allerlei procedures doorlopen moesten worden.

28 maart 2015

6,7 miljoen passagiers

Het is de bedoeling dat Lelystad vanaf 2018 in stappen wordt uitgebreid en vakantievluchten van Schiphol overneemt, dat zich dan vooral richt op intercontinentale vluchten en overstappers. Lelystad moet kunnen groeien tot 45.000 vluchten en 6,7 miljoen passagiers per jaar. Daarvoor moet een nieuwe start- en landingsbaan van 2400 meter worden gebouwd en een passagiersterminal. Schiphol steekt daar 90 miljoen euro in. Het kabinet stak eerder al 50 miljoen euro in de verbetering van de bereikbaarheid van Lelystad Airport. De regio legt daar 20 miljoen euro bij.

Gemeente voorstander

De gemeente Lelystad en de provincie Flevoland zijn in principe altijd voorstander geweest van de uitbreiding van de luchthaven. Natuur- en Milieu- en dierenwelzijnsorganisaties zijn mordicus tegen. Vogelbescherming Nederland en de Vogel- en Natuurwacht Zuid-Flevoland roepen de Tweede Kamer op een beslissing voor uitbreiding van Lelystad Airport op dit moment te voorkomen. De natuurorganisaties vinden dat nu besluiten tot uitbreiding van het vliegveld onverantwoord is. ,,Er is een te groot risico voor de vliegveiligheid en de omringende natuurgebieden. De kans op vogelaanvaringen is niet goed onderzocht en lijkt groot te zijn'', stellen de organisaties zaterdag.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JJMoes
Er komt voortgang in. Het uitbreidingsvoorstel qua baanlengte en toe te laten vrachtvliegtuigen qua startgewicht dateert van febr 1987 ,gedaan t.o.v Han Lammers bij een ideeen bijeenkomst
Advertentie