of 63998 LinkedIn

Vitens waarschuwt voor overmatig drinkwatergebruik

Drinkwaterbedrijf Vitens waarschuwt voor een lage waterdruk als iedereen tijdens de voorspelde hittegolf later deze week massaal en lang de kraan gaat opendraaien. Kort douchen, geen grote opzetzwembaden vullen en de tuin alleen sproeien als het echt nodig is, tussen 22.00 en 07.00 uur, zijn noodzakelijk. Die adviezen gaat Vitens deze week in een publiekscampagne onder de aandacht brengen.
6 reacties

Drinkwaterbedrijf Vitens waarschuwt voor een lage waterdruk als iedereen tijdens de voorspelde hittegolf later deze week massaal en lang de kraan gaat opendraaien. Kort douchen, geen grote opzetzwembaden vullen en de tuin alleen sproeien als het echt nodig is, tussen 22.00 en 07.00 uur, zijn noodzakelijk. Die adviezen gaat Vitens deze week in een publiekscampagne onder de aandacht brengen.

Droog

Vitens voorziet 5,8 miljoen huishoudens in vijf provincies van drinkwater. 'Het is voor het derde jaar achter elkaar extreem droog, met name in het zuiden en oosten van het land. Door de droogte gebruiken mensen heel veel water, maar dat kan niet ongelimiteerd. Dan kunnen we onze reservoirs namelijk niet op tijd aanvullen en moeten we de waterdruk verlagen, zodat iedereen nog wat water uit de kraan krijgt. Niemand hoeft bang te zijn dat er geen drinkwater meer is, maar maatregelen zijn wel nodig,' zegt een woordvoerder van het drinkwaterbedrijf.

 

Grenzen

Vitens investeert dit jaar 180 miljoen euro extra in maatregelen om de drinkwatervoorziening op peil te houden, kondigde directievoorzitter Jelle Hannema maandag aan. Vitens raakt volgens hem op piekmomenten zoals een hittegolf aan de grenzen van de capaciteit. Nu veel mensen deze zomer thuisblijven door de coronacrisis stijgt de watervraag nog eens extra. Toen het met Pinksteren mooi weer was, kampte het bedrijf al met een watervraag die bijna nog nooit was voorgekomen.

 

Hervormen

Volgens de drinkwaterbedrijven en de waterschappen is het nodig om het Nederlandse watersysteem grondig te hervormen. 'We moeten gaan denken vanuit schaarste aan water,' aldus de waterbeheerders. Het kabinet werkt aan noodmaatregelen om het drinkwatergebruik in extreme situaties te kunnen beperken. In zo'n geval zou bijvoorbeeld het sproeien van de tuin met kraanwater verboden kunnen worden.(ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerie Opgenhaffen (Beleidsadviseur) op
Nog even aan dhr Nabled: dat bericht in de Volkskrant ging over de Belasting op Leidingwater (BOL), een Rijksheffing. Daar kun je van alles van vinden. Maar Tata betaalt wel gewoon voor het water.
Door Wouter Jan (adviseur) op
Wat u schrijft drs. E. Nabled over Tata Steel is ongetwijfeld waar, zoals ook de opmerking van (drs. ?? haha) P over de (groene)stroom- en waterslurpers van die achterlijk grote datacentra van Google en MS in de Wieringermeerpolder. Dat is echt helemaal verkeerd geregeld in Nederland en door trotse locale bestuurders als een wethouder Hekking in die polder stompzinnig gevierd. Maar,.... Dat staat m.i. los van het grote neerslagtekort waar vooral de oostelijke helft van de hogere zandgronden van ons land de laatste drie jaar door worden geteisterd. Het gaat dan niet aan om Vitens ongefundeerd te beschuldigen van een komende lastenverzwaring. Ik vind dat populistische stemmingmakerij.
Door p op
@Nabled, vergeet het koelwater bij Middenmeer niet voor Google en Microsoft...

Maar feit blijft dat er minder water is in andere delen van NL
Door drs. E. Nabled op
@ WJB: Weet u wat ik treurig vindt? Dat Tata Steel (vml. Hoogovens) 34 miljard liter leidingwater per jaar vrijwel cadeau krijgt (Volkskrant 22/6). En zo gaat het met electriciteit ook: ze gebruiken meer stroom dan Alkmaar en Haarlem samen, voor een schijntje. Het werkelijke complot is dat alle lasten worden gesocialiseerd en alle winsten geprivatiseerd; voorbeelden te over. De 2000 miljard dollar steun voor de lockdown in Amerika werd vrijwel direct geclaimd door alle hotel- en restaurantketens: dat is het rechtse graaicomplot! Ik denk juist links.
Door WJB (adviseur) op
Wat een vreselijk eerste treurige reactie op een serieus issue als het watervraagstuk!. Het complotdenken zit diep verankerd in mensen met duistere (rechts)politieke opvattingen als Nabled. Kennelijk zijn er nog heel veel mensen die niets ophebben met de samenleving en de wereld om zich heen en in hun eigen egoïstisch universum uitsluitend een alleen aan zichzelf denken.
Door drs. E. Nabled op
Er is helemaal niets aan de hand! Behalve de opmaat voor de zoveelste lastenverzwaring