of 59250 LinkedIn

Vestia heeft akkoord met banken

Vestia is in de problemen gekomen door de aanschaf van grote aantallen derivaten, ingewikkelde beleggingsproducten die het bedrijf beschermen tegen rentestijgingen. Vestia, de toezichthouders in de corporatiesector en het Rijk wisten vorige week de banken onder druk te zetten door de sociale woningen van de woningstichting onder te brengen bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw.
1 reactie

De noodlijdende woningcorporatie Vestia heeft na dagen onderhandelen een akkoord gesloten met de banken waarmee een faillissement is afgewenteld. Overeengekomen is dat de huidige rentestand wordt bevroren. De banken stellen daardoor geen extra financiële eisen. Een ingewijde heeft dat woensdag bevestigd na berichtgeving van de NOS.

Derivaten

Vestia is in de problemen gekomen door de aanschaf van grote aantallen derivaten, ingewikkelde beleggingsproducten die het bedrijf beschermen tegen rentestijgingen. Doordat de rente daalt in plaats van te stijgen, heeft de woningstichting een schuld van in totaal 2,1 miljard euro bij in totaal 11 banken. Daardoor zouden de banken meer onderpand kunnen eisen.

Verklaring
Het bedrijf komt later op de dag met een verklaring.

Waarborgfonds
Vestia, de toezichthouders in de corporatiesector en het Rijk wisten vorige week de banken onder druk te zetten door de sociale woningen van de woningstichting onder te brengen bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. De banken staan daardoor achter in de rij als Vestia failliet zou gaan.

Topman
In totaal beschikt de woningstichting over zo’n 90.000 huizen. Bij de problemen rond Vestia speelde de inmiddels gearresteerde financieel topman Marcel de V. een belangrijke rol. Hij wordt ervan verdacht smeergeld te hebben ontvangen voor de aanschaf van derivaten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Burger (slachtoffer) op
Laten we eerlijk zijn: linksom of rechtsom komen de kosten, plus alle overheids overhead, op onze schouders. Maar als simpele burger/slachtoffer geniet ik wel van het feit dat het Waarborgfonds de echte criminelen nu een koekje van eigen deeg hebben geserveerd door alle onderpand, voor de bankboeven uit, weg te sluizen. En er gaat toch geen bank failliet. Die hele fabel van to big to fail waarvoor we bloeden mag naar IJsland toe waar het wel lukte om de daders te straffen. Hun MP mocht zelfs voor het hekje komen. Tusend Tak for det!