of 61819 LinkedIn

Verzet tegen afschieten damherten

De Partij voor de Dieren voert actie tegen het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
5 reacties

De Partij voor de Dieren Amsterdam ontketent een actie tegen het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Onder meer via sociale media wil de partij aantonen dat afschot onnodig is.

'Onnodig doden'

De Partij voor de Dieren betreurt de beslissing van het Amsterdamse college om in te grijpen in het gebied. De partij kondigde woensdag aan zich te zullen verzetten ,,tegen het onnodig doden van wilde dieren''.

2000 herten

Volgens de partij tonen cijfers aan dat de damhertenpopulatie de afgelopen jaren stabiel is gebleven en de overlast afneemt. De fractie meent dat de herten geen bedreiging vormen voor verkeer, landbouw en natuur. De gemeente stelt echter dat het aantal damherten in een paar jaar tijd met 550 dieren is toegenomen tot circa 2000 dit voorjaar. Het stadsbestuur vreest dat het aantal de komende jaren zal verviervoudigen als er niet wordt ingegrepen.

Hekwerk

,,Sinds de komst van een hekwerk is het aantal verkeersincidenten spectaculair gedaald en lijkt het aanal klachten af te nemen'', beargumenteert de Partij voor de Dieren verder. ,,Ook de landbouw in de omgeving profiteerde van de hekken: in de tweede helft van vorig jaar werd slechts driemaal ongeveer 750 euro geclaimd.''

Natuurlijke populatie

De Partij voor de Dieren streeft natuurlijke populaties na. ,,De natuur regelt zichzelf''. Als jagers gezonde dieren afschieten ontstaat er geen natuurlijke balans tussen de populatie en haar omgeving, redeneert de dierenpartij.

Jarenlange discussie

De discussie over het al dan niet afschieten van damherten woedt al jaren. Eerdere voorstellen voor beperkt afschot stuitten op bezwaren in de gemeenteraad. De raad spreekt volgende maand over het nieuwe voorstel.

Verhuizen naar het buitenland

De beheerder van het gebied, Waternet, onderzoekt momenteel nog de mogelijkheden om damherten te vangen en te verhuizen naar natuurgebieden elders in Europa.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Oostvaardersplassen (medewerker rekenkamer) op
Toen er een paar jaar geleden in de winter honderden en honderden edelherten, runderen en konikpaarden langzaam en ellendig doodgingen in de Oostvaardersplassen; toen hoorde je niets van de Partij voorde Dieren. Zit deze partij er nu voor de dieren of vooral voor zichzelf? Zie ook de KRO-documentaire "Schoonmoeder Natuur" link http://www.npodoc.nl/documentaires/series/report …
Door waterleidingduinen (damherten - controleur) op
@ Jan Beerenhout: in Vrij Nederland stond te lezen dat de boswachters in de Amsterdamse Waterleidingduinen het afschot van de damherten zelf ter hand gaan nemen. Binnenkort kunt u uw hertenbiefstuk bij de boswachterij aanschaffen.
Door Annemarie (waterschapsambtenaar) op
Belachelijke reactie van de Parij voor (????) de dieren. Ze zijn absoluut niet realistisch. Het is niet eerlijk om niet in te grijpen. Nu verhongeren ze of worden ze doodgereden.En niet alleen in de waterleidingduinen. Omdat er daar al zoveel zijn trekken de dieren verder en hebben inmiddels andere gebieden ook een overlast van herten. De herten hebben in Nederland geen natuurlijke vijand en dus moet de mens ingrijpen om de balans er weer in te brengen. Het is nu dus de Partij TEGEN de dieren geworden!!
Door Niek Rodenburg op
"De partij kondigde woensdag aan zich te zullen verzetten ,,tegen het onnodig doden van wilde dieren''."

Dus de Partij voor de Dieren gaat zich ook verzetten tegen al die windmolens die duizenden beschermde vleermuizen het leven kost? In Duitsland zelfs 250.000 dode vleermuizen per jaar!
Door Jan Beerenhout azn (Ambt.Bestuurscontacten b.d.) op
Het is niet elke dag vlees-op-mijn-bord, maar ik wil graag weten waar ik dit heerlijke hertenvlees t.z.t. kan aanschaffen. Graag een opgave van verkopende slagerijen. Koeien-,schapen-,geiten-,lamsvlees e.d. ken ik al.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners