Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Vervoerders schrappen steeds meer buslijnen

Provincies en vervoersbedrijven snijden in de dienstregeling van stads- en streekvervoer. Sommige trajecten worden zelfs helemaal geschrapt. Sommige gemeenten zijn boos, schrijft Trouw vandaag.

26 juli 2021
bushalte.jpg

Provincies en vervoersbedrijven snijden in de dienstregeling van stads- en streekvervoer. Sommige trajecten worden zelfs helemaal geschrapt. Sommige gemeenten zijn boos op de kaalslag, schrijft Trouw vandaag.

Klappen

Sinds de coronacrisis heeft het busvervoer flinke klappen gekregen. Het zorgt voor grote verliezen bij vervoerders, omdat ze afspraken hebben gemaakt over de beschikbaarheid en frequenties van busdiensten, maar het aantal reizigers drastisch is verminderd. De rijkoverheid heeft al honderden miljoenen uitgegeven om het regiovervoer in veel provincies op pijl te houden, maar in veel gevallen zien de concessieverleners (provincies en vervoersregio’s) en vervoersbedrijven zich genoodzaakt om verder te schrappen.


Minder

Volgens Trouw gaat het om buslijnen van onder meer de vervoersbedrijven Arriva (Noord-Brabant, Limburg en Friesland), Keolis (Overijssel en Gelderland) en Connexxion (Noord-Holland en Flevoland). De exacte omvang van de kaalslag is nog niet duidelijk. Provincies stevenen af op 10 procent minder busritten ten opzichte van voor de pandemie, blijkt uit hun plannen.


Gemeenten

Maar gemeenten zijn het niet eens met de opstelling van de provincies. In Zwolle en Deventer werd door de stadsbesturen een brandbrief aan de provincie Overijssel geschreven. Ook in Brabant kwamen stedelijke besturen met kritiek op het provinciale beleid. Ze vrezen onder andere dat de afschaling van streekvervoer leidt tot een toename van het autoverkeer, en dat mensen die afhankelijk zijn van het busvervoer het moeilijker krijgen om zich te verplaatsen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / Projectmanager
Gemeenten hebben zélf de regie over het gemeentelijk OV. Doe je werk of houd op met zeuren.
Peter Oosterling / lid Rover
Het gaat hier om de streekbus en hiervoor is het provinciaal bestuur op grond van de Wet personenvervoer 2000 het bevoegd gezag. Net als de reiziger heeft de gemeente en adviserende stem bij plannen om een dienstregeling an te passen.
Advertentie