of 60831 LinkedIn

'Verplichte woningverkoop funest bij krimp'

Zeeland, Limburg en Groningen willen een uitzondering voor krimpregio's. Daar is het aanbod sociale woningen klein en de behoefte groot.
Reageer

Het plan van minister Spies voor verplichte woningverkoop door corporaties is funest voor krimpregio’s. Daar is het aanbod sociale woningen klein, terwijl de behoefte aan goedkope huurhuizen groot is door de vergrijzing. Drie provincies vragen minister Spies van Binnenlandse Zaken om een uitzonderingspositie.

Terughoudend

Zeeland, Groningen en Limburg protesteren tegen het wetsvoorstel om woningcorporaties verplicht te stellen driekwart van hun woningvoorraad te koop aan te bieden. Om de krimpgebieden leefbaar te houden, moeten corporaties juist terughoudend zijn met het verkopen van sociale huurwoningen. De provincies willen dat Spies in haar wetsvoorstel een uitzondering maakt voor de krimpgebieden.

 

Wachtlijsten

In de krimpregio’s is veel vraag naar goedkope huurwoningen, terwijl het aanbod er laag is. In Zeeland is het percentage sociale huurwoningen slechts 24 procent. In Zeeuws Vlaanderen ligt dit nog onder de 20 procent. De wachtlijsten voor sociale huurwoningen lopen op.

 

Veel goedkope koop

Tegelijkertijd is het aanbod van goedkope koopwoningen in de krimpgebieden groter dan de vraag. Dit blijkt uit diverse woningmarktonderzoeken die recent zijn uitgevoerd. De oorzaak daarvan is dat de vergrijzing in deze gebieden sterker is dan in de rest van het land. Een groeiend aantal ouderen wil hun bestaande goedkope eengezinswoningen verruilen voor een seniorenwoning dichtbij winkels en andere voorzieningen.

 

Gevangen

Door het overaanbod in de goedkope koopsector zijn ouderen en andere huishoudens met lagere inkomens gevangen in hun eigen huis. Het leidt tot leegstand en verpaupering van de woonomgeving en een toename van de instroom van sociaal zwakkeren, waarschuwen de drie provincies.

 

Negatieve spiraal

‘De krimpgebieden dreigen hierdoor in een negatieve spiraal terecht te komen: Toenemende leegstand leidt tot toenemende problemen met de leefbaarheid en dalende vastgoedwaarde, waardoor het steeds moeilijker wordt projecten van de grond te krijgen om het probleem van het slechte particuliere woningbezit op te lossen. Het stimuleren van de verkoop van sociale huurwoningen zal dit proces nog verder versnellen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners