of 63908 LinkedIn

Verkeerde berekeningen voor stankoverlast

De provincie gaf een onderzoeksbureau opdracht om de stankoverlast bij veebedrijven te onderzoeken. Sommige bedrijven stinken meer dan gedacht, maar kregen toch een vergunning, terwijl andere bedrijven deze ten onrechte niet kregen.
5 reacties

Nederlandse gemeenten gebruiken al jaren verkeerde berekeningen voor stankoverlast om veebedrijven milieuvergunningen toe te kennen. Dat blijkt uit een brief van de provincie Noord-Brabant aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu, schrijft Trouw dinsdag.

Stankoverlast
De provincie gaf een onderzoeksbureau opdracht om de stankoverlast bij veebedrijven te onderzoeken. Sommige bedrijven stinken meer dan gedacht, maar kregen toch een vergunning, terwijl andere bedrijven deze ten onrechte niet kregen. De fouten worden veroorzaakt door gebruik van een vereenvoudigd rekenmodel, in plaats van uitgebreider maar ingewikkelder systeem.

Rekenmethode
De provincie Noord-Brabant vindt dat Mansveld snel met een oplossing moet komen. Ook moet ze volgens de provincie duidelijk maken wat de juridische gevolgen zijn van de verkeerde rekenmethode. Volgens een woordvoerster van staatssecretaris Wilma Mansveld is het de eerste keer dat het ministerie deze signalen krijgt over het rekenmodel, dat gemeenten sinds 2007 gebruiken om de geuruitstoot van bedrijven te bepalen. Het ministerie bekijkt of er oplossingen nodig en mogelijk zijn, zei de woordvoerster. De staatssecretaris wil volgens haar zo snel mogelijk duidelijkheid.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kees Jonkerman (handhaver Bouw, Gebruik Milieu) op
De overheid heeft in het verleden een hoop regels en wetgeviong aan de markt over gelaten. Enige jaren geleden waren er voorschriften waar de afvoeren van hout en kolenkachels moesten voldoen. Ook was het mogelijk om de hoogte van de afvoerleidingen af te dwingen.

Een hout, kolenkachel moscht geen holizontale delen in de afvoer hebben en de pijp moet minimaal 1 meter boven het hoogste punt van het dakvlak uitmonden.

Dit is niet meer ik zie hout gestookte pizza ovens met horizontale delen in de pijp waar een grote ophoping van roet kanplaats vinden met gevaar op een schoorsteenbrand.

Echter niemand weet meer wat wel en wat niet mag.
De bekwame inspecteur bij de energiebedrijven zaijn al jaren weg bezuinigt en we gaan weer wat doen als het weer eens erg fout gaat.
Door P vd Broek (omwonende die last heeft van stank) op
Modellen worden helaas niet getoetst aan de praktijk. Er wordt gerekend totdat de vergunning rond is. Het belang van de overheid om de begroting rond te krijgen is helaas groter dan de leefbaarheid van de burger.
Door Evelien op
Alle mensen die overlast ervaren moeten nu massaal bij de gemeente een verzoek tot handhaving indienen. Nu is het juiste moment aangebroken. En alle bedrijven moeten hun gemeente aansprakelijk stellen voor dit wanbeleid.
Door Gerard (waarnemer te velde) op
Dit is geen ICT-zooitje, maar het gevolg van het modeldenken. Niet de echte werkelijkheid, maar de papieren werkelijkheid telt.
Van de andere kant: ik zou niet weten hoe je anders de stank van een nog-niet-bestaand bedrijf kunt prognosticeren, anders dan door middel van een 'model'.
Door Gijs op
De overheid maakt er een zooitje van. Vooral op ICT gebied spannen ze de kroon.