of 59082 LinkedIn

Verkeer gaat digitaal

Zowel de gemeente Assen als de gemeente Zwolle gaat proberen het verkeer op slimmere manier te leiden. Dit doen ze onder andere door sensoren en apps voor smartphones.

Assen is een programma gestart dat met sensors het verkeer gaat regelen. Honderden inwoners uit de stad krijgen een speciaal soort navigatiesysteem in hun auto, dat ze op een slimme manier door het verkeer gaat leiden.

Sensoren

Het project gaat Sensor City heten. Onder het motto ‘meten is weten’ zijn er in de stad sensoren geplaatst die bijhouden hoe druk het is, maar ook hoeveel geluid er is en hoe schoon de lucht is. Met deze informatie wordt constant de beste route bepaald voor automobilisten. Zo kan het systeem aan de rand van de stad het voorstel doen om de auto daar te parkeren, en het centrum in te gaan met het openbaar vervoer.

 

Randstad

‘Assen is een behapbare stad’, verklaart Jan Reitsma, directeur van Sensor City. ‘Het is een pilot, de randstad is te groot, en dat brengt risico’s met zich mee. Als er dan iets mis gaat ontstaan er ernstige verstoppingen.’ Als het systeem succesvol blijkt kan het ook in andere steden ingevoerd worden.

 

Beter Benutten

In Zwolle hebben ze ook plannen om het verkeer beter te leiden. Minister Schultz van Haegen heeft tijdens haar werkbezoek aan de stad woensdag het convenant Beter Benutten ondertekend. Dit houdt in dat het Rijk gaat samen met de provincie en gemeenten Zwolle en Kampen gaat zorgen dat er de komende twee jaar twintig procent minder files zijn tijdens de spits. Dit wordt bereikt door beter gebruik te maken van de huidige infrastructuur, bijvoorbeeld door apps voor smartphones om het verkeer in betere banen te leiden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.