of 59250 LinkedIn

'Verjongingscrème' kan levensduur asfalt verlengen

Rijkswaterstaat onderzoekt een techniek om de levensduur van asfalt te verlengen door zes demonstratievakken van zeker 5 kilometer met een verjongingscrème te behandelen.

Rijkswaterstaat onderzoekt een techniek om de levensduur van ZOAB (zeer open asfalt beton) te verlengen en daarmee onderhoudskosten van wegen te verlagen. Nog dit jaar komen er zes demonstratievakken van zeker 5 kilometer die met een crème worden behandeld.


Microscheurtjes gedicht

Minder kosten, minder verkeershinder en beter voor het milieu; dat zijn de argumenten voor de proef, die op kleinere schaal en in het laboratorium al tot hoopgevende resultaten heeft geleid. Door het verjongingsmiddel op het ZOAB aan te brengen, worden de microscheurtjes in het asfast gedicht en blijven de 'hechtbruggen' daarin langer intact. Het bitumen blijft 'jong' en ook vorstschade zou door het gebruik van het middel minder snel optreden. Het middel wordt op de weg gesproeid door speciale wagens, met een snelheid van een kilometer per vijf minuten. Daarna wordt er een fijn soort split op de weg gestrooid. 

Drie jaar testen
Het onderzoek is in 2010 begonnen door Infraquest (Rijkswaterstaat, TU Delft en TNO), die enkele proefvakken van 300 meter heeft aangelegd. Bij de geplande bredere test op de proefvakken op de A6, A30, A73 (2x), A67 en A15 zullen verschillende producten en methoden worden getest, gedurende een periode van drie jaar. Elk jaar volgt een inspectie en worden monsters genomen. De betrokken marktpartijen (aannemers) kunnen met de proef volgens Rijkswaterstaat ook alvast ervaring opdoen. De innovatie is volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat ook beschikbaar voor andere wegbeheerders. In Nederland is de provincie Gelderland bezig er ervaring mee op te doen.

 

 

 


Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.