Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Verhuurderheffing gaat door volgens kabinet

De heffing is volgens het kabinet mogelijk als de woningcorporaties de huren mogen gaan verhogen. Volgens het CPB krijgen de corporaties daarmee meer geld om de heffing te betalen.

29 november 2012

Het kabinet wil het regeerakkoord niet meer aanpassen en gaat de omstreden verhuurderheffing doorzetten. Minister Stef Blok (Wonen) zei woensdag in een Kamerdebat dat hij vasthoudt aan invoering van de heffing van 2 miljard euro bij woningcorporaties, maar dat dat wel ,,goed en gedegen'' moet gebeuren.

Huren verhogen
De heffing is volgens het kabinet mogelijk als de woningcorporaties de huren mogen gaan verhogen. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) kunnen de corporaties daarmee ,,meer dan voldoende'' extra inkomsten binnenhalen om de heffing te betalen.

Woede
Op de heffing is door woningcorporaties woedend gereageerd. Ook de oppositiepartijen in de Kamer waren woensdag kritisch en riepen VVD en PvdA op de plannen te herzien of in te trekken. De heffing leidt volgens oppositiepartijen tot het faillissement van corporaties en bouwbedrijven en tot het ontslag van nog eens 20.000 bouwvakkers. Blok gaf toe dat individuele corporaties in de problemen kunnen komen, maar die moeten dan huizenbezit verkopen of samengaan met sterkere corporaties.

Noodklok
In een vijftal rapporten werd de afgelopen tijd ook de noodklok geluid over de kabinetsplannen voor de woningmarkt. Blok noemde de rampscenario's sterk overdreven. Inmiddels zitten CPB en de vijf organisaties om de tafel om de verschillen in hun conclusies op te helderen. De VVD-minister wil de Kamer binnen 2 weken het resultaat van dat overleg sturen.

Pijnlijke consequenties
,,We vragen van iedereen een bijdrage, dus ook van de corporaties. Vaak heeft dat pijnlijke consequenties, maar vaak ook is er geen alternatief. We moeten elkaar niet aanpraten dat er veel manieren zijn om 2 miljard uit de sector te halen'', zo waarschuwde Blok Kamerleden.

Verkoop van woningen
Hij stelde dat het Centraal Fonds Volkshuisvesting in zijn rapport over de verhuurderheffing geen rekening houdt met verkopen door corporaties van woningen, bijvoorbeeld aan de eigen huurders. Volgens Blok valt te verwachten dat door de huurverhoging steeds meer mensen de afweging zullen maken dat ze met de hogere huur net zo goed een hypotheek kunnen nemen om hun huurwoning te kopen.

Eerste Kamer
De kritische oppositie is voor het kabinet in de Tweede Kamer niet meteen een probleem; daar hebben VVD en PvdA een meerderheid. Maar in de Senaat heeft Blok wel steun van oppositiepartijen nodig. Veel zal dan ook afhangen van de uitwerking van de plannen, waarschijnlijk komend voorjaar.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J. Derckx
waar ik niets over lees is dat de mogelijkheid zeer groot is dat er een groter beroep gedaan gaat worden op de bijstand om de huurverhoging te kunnen betalen. Anders staan de mensen op straat. Dus weer een extra beroep op de gemeente zonder dat de overheid hier borg voor geeft. Opnieuw een graai in de gemeentekas. Juist gemeenten met veel uitkeringsgerechtigden zullen in nood komen door deze actie. Dom en ondoordacht. Alles voor Europa, de burger de klos.
secretaris / secretaris
Extra huurverhogingen worden niet betaald door een groter beroep op de bijstand, maar leiden tot een groter beslag op het budget voor huurtoeslag, waarop dan vervolgens weer wordt bezuinigd enz. Er is een heilloze neerwaartse spiraal in gang gezet betreffende sociale huurwoningen; al jaren lang. Opvolgende regeringen willen hier van af, dat is al jaren duidelijk. Kennelijk moet het hier net zo als in de USA.
Advertentie