of 61441 LinkedIn

Verhuizing mariniers naar Vlissingen afgeblazen

De marinierskazerne in Doorn verhuist niet naar Vlissingen, zei staatssecretaris Barbara Visser na de ministerraad, maar naar Nieuw Milligen bij Apeldoorn. Dat zal niet eerder dan in 2025 gebeuren. Het kabinet gaat met Zeeland in gesprek over compensatie voor het mislopen van de kazerne. Hoeveel het kabinet daarvoor wil uittrekken moet voor de zomer duidelijk zijn. Er komt een speciale gezant die met het gedupeerde Zeeland gaat overleggen.
10 reacties

De marinierskazerne in Doorn verhuist niet naar Vlissingen, bevestigde staatssecretaris Barbara Visser na de ministerraad. De kazerne verhuist naar Nieuw Milligen bij Apeldoorn. Dat zal niet eerder dan in 2025 gebeuren. Het kabinet gaat met Zeeland in gesprek over compensatie voor het mislopen van de kazerne. Hoeveel het kabinet daarvoor wil uittrekken moet voor de zomer duidelijk zijn. Er komt een speciale gezant die er met het gedupeerde Zeeland over gaat overleggen.

Besluit moest vallen

De regering vreest bij een verhuizing naar Zeeland een leegloop bij het Korps Mariniers. Ook de angst voor financiële en andere tegenvallers spelen een rol. Het ministerie van Defensie krabbelde onlangs al terug van het besluit uit 2012 om de kazerne in Vlissingen te bouwen. Dat leidde al tot grote woede in Zeeland. Nu zijn de Zeeuwen boos over het afblazen van de beloofde komst van de mariniers. Visser begrijpt dat wel. 'Dat zou ik ook zijn in hun positie', zegt VIsser. Het kabinet breekt inderdaad zijn woord, erkent ze. 'Toch moest dit besluit vallen.'

'Steken laten vallen'

Visser erkent dat Defensie steken heeft laten vallen in het getouwtrek over de verhuizing. 'We hadden sneller duidelijkheid moeten geven. Dat betreur ik.' Maar zo'n besluit neem je niet lichtzinnig, beklemtoont ze. Het moest goed onderzocht worden en er moest ook gekeken worden naar een nieuwe locatie. Het departement is vorig jaar op zoek gegaan naar alternatieven voor Vlissingen.


Afblazen kost tientallen miljoenen
Het afblazen van de verhuizing naar Vlissingen kost tientallen miljoenen, meldde Defensie vorig jaar al. Hoe hoog de rekening precies uitvalt, wil Visser niet zeggen. Defensie moet bovendien de bestaande luchtmachtbasis in Nieuw Milligen klaarmaken voor de komst van de mariniers en de kazerne in Doorn zo opknappen dat de mariniers daar nog een paar jaar kunnen blijven. De verhuizing zal niet eerder dan in 2025 gebeuren. Het geld dat voor de verplaatsing van de kazerne klaarlag is volgens Visser genoeg om de kosten te dekken. 


2 miljard compensatie 'onrealistisch'

Het kabinet stelt een speciale gezant aan die met Zeeland moet gaan overleggen over compensatie. Wie er met die taak wordt belast is nog onduidelijk. De bemiddelaar moet in ieder geval ook de zegen hebben van Zeeland. Deze week liet Visser Zeeuwse bestuurders weten 'grote aarzelingen' te hebben over de verhuizing van de mariniers naar Vlissingen. Ze had eerder aangekondigd voor 1 april de knoop door te hakken over de definitieve nieuwe plek voor de ongeveer 1800 mariniers die nu nog in Doorn zijn gelegerd. De vraag is nu welke compensatie Zeeland krijgt. De Zeeuwse afdeling van regeringspartij D66 eiste 2 miljard euro. Maar vicepremier Hugo de Jonge, zelf van Zeeuwse komaf, noemde dat onrealistisch.


'Kazerne was al compensatie'
Volgens de Zeeuwse bestuurders was de marinierskazerne al bedoeld als compensatie voor het vertrek van rijksdiensten uit de regio of de afslanking daarvan. Daarnaast benadrukken ze dat de imagoschade door het handelen van zowel legertop als staatssecretaris 'onbetaalbaar' is en dat er contracten gesloten zijn met het Rijk en al tientallen miljoenen zijn geïnvesteerd. Aan het eind van de vrijdagmiddag geven de gemeente Vlissingen en de provincie Zeeland samen een persconferentie.

Gelderland: dubbel gevoel

Gelderland is 'content' met de komst van de mariniers naar legerplaats Nieuw Milligen bij Apeldoorn. 'Het politiek-bestuurlijke proces naar die beslissing verdient echter geen schoonheidsprijs. Ik heb er een dubbel gevoel over', zegt John Berends, commissaris van de Koning in Gelderland. Volgens Berends, voorheen burgemeester van Apeldoorn, is de komst van de mariniers een zeer passende bestemming voor het complex in de Veluwse bossen, dat relatief weinig wordt gebruikt. 

'Ordentelijk afhandelen'
Berends vindt het prima dat het daar levendiger gaat worden. 'Maar ik snap heel goed dat het in Zeeland vreselijk veel pijn doet. Daar is jaren gewerkt en geïnvesteerd voor de komst van de mariniers. Dit had niet op deze manier mogen lopen. Ik vertrouw erop dat de regering dit op een ordentelijke manier afhandelt met Zeeland.' Berends heeft zijn gevoelens telefonisch overgebracht aan zijn collega Han Polman van Zeeland.

 

Geschaad vertrouwen

'Achter onze ruggen om is naar alternatieve locaties gezocht. Het geschaad vertrouwen is groot.' Dat zei de Zeeuwse commissaris van de Koning Han Polman vrijdag tijdens een persconferentie naar aanleiding van het kabinetsbesluit om de marinierskazerne niet naar Vlissingen te laten verhuizen, maar naar Nieuw Milligen.

 

Imagoschade

De bijeenkomst in het provinciehuis in Middelburg was een initiatief van de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen. 'Voortdurend hebben we aan het kabinet gevraagd: zitten we op het goede spoor? Het antwoord was steeds bevestigend', aldus Polman. 'De kosten van de aanleg van het terrein lopen in de miljoenen. De imagoschade voor Zeeland is onbetaalbaar. Na alles wat wij hebben meegemaakt, zouden alle regio's gewaarschuwd moeten zijn.' Pas vrijdag werd volgens hem de naam van het Gelderse Nieuw Milligen door het kabinet genoemd. 'Onbehoorlijk bestuur', aldus Polman en burgemeester Bas van den Tillaar van Vlissingen. (ANP/redactie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n..v.t.) op
Het zal mij benieuwen welke oud politicus nu weer 'uit de kast' wordt gehaald.
Door Waarnemer op
N.a.v. @Joost: zou in dit dossier, bij het zoeken naar passende compensatie (aard en omvang), ook gedacht kunnen worden aan een nieuwe watersstoffabriek naast de huidige kerncentrale (mits dat voldoende permanente banen oplevert)? Welke compensatie is passend voor de werkgelegenheid en economie in Zeeland en sluit tevens aan op nationale belangen? Moet het (bij voorkeur) decentale vestiging van een (andere) rijksdienst zijn? Mogelijk leent het onderwerp 'passende compenstatie' in dit dossier zich voor het uitschrjiven van een prijsvraag?
Door Joost (beleidsmedewerker) op
De kerncentrale sluiten als compensatie. Deze kost de provincie Zeeland ook vele miljoenen per jaar. Helaas beslist ook Den Haag deze sluiting. Den Haag zal dit in ieder geval niet doen omdat dit niet uitkomt voor de CO2 doelstellingen. Je ziet wel Zeeland wordt dubbel gepakt.
Door Bertduss (Kennert) op
Exemplarisch voor de kabinetten Rutte:
Kapitaalvernietigend;
Geldverkwistend;
Onbetrouwbaar.
Door Erik op
Iets met betrouwbare rijksoverheid?
Maar als gemeenteambtenaar vind ik de rijksoverheid erg onbetrouwbaar, dus dit verbaast mij niets
Door Criticus op
"zo'n besluit neem je niet lichtzinnig". Het lijkt er anders verdacht veel op dat het besluit om naar Vlissingen te gaan wél lichtzinnig was. Maar dat zal natuurlijk nooit erkend worden...
Door Johan op
De uitvoering van onze krijgsmacht is een rijksaangelegenheid.
Door Hans op
Wat een giga rat zeg, die John Berends: hij heeft zijn gevoelens telefonisch overgebracht aan zijn collega in Zeeland. Nou, daar heb je wat aan!
Door Henk2 op
Met Vlissingen en Den Helder zouden de Mariniers in de uithoeken van het land zitten. Zeegebonden oefeningen kon men al doen bij Den Helder en op Texel. Daarin bood Zeeland ook geen toegevoegde waarde. En als men naar Den Helder zou moeten, dan zou dat per helikopter moeten, want 4,5 uur in de trein is echt te lang.
Het was een door CDA-minister Hillen niet doordacht besluit puur om de achterban tevreden te stellen.
Ik zou zeggen dat het verhuizen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit naar Vlissingen eens moet worden overwogen. Eens onderzoeken waarom dit niet zou kunnen. Het terrein is al beschikbaar en ambtenaren kunnen prima telewerken.
Door Henk op
Voor de zoveelste keer komt de vvd een belofte niet na.