Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Verhaal over natuur anders vertellen

Beleving als dragende kracht voor natuurbeleid verdwijnt. Vooral voor jongeren is buiten zijn niet meer noodzakelijk om van natuur te genieten.

16 oktober 2012

De gangbare opvattingen over natuur, natuurbeleid en natuurbeheer zijn achterhaald. De individuele burger beschouwt natuur in toenemende mate als iets dat maakbaar en manipuleerbaar is. Bovendien vervaagt de grens tussen virtuele en echte natuur in ras tempo, zeker onder jongeren.

Natuurbeleving
Dat staat in de Toekomstverkenning natuurbeleving en -betrokkenheid in Nederland, die de stichting wAarde uit Beek-Ubbergen in opdracht van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) heeft geschreven. wAarde is de landelijke denktank voor groene vraagstukken. ,,Een nieuwe visie is nodig om het debat over natuur niet te verlammen.''

Jongeren en natuur
De RLI werkt als adviesorgaan van de regering aan een langetermijnvisie op natuur en natuurbeleving. wAarde waarschuwt de raad dat er sprake is van ,, natuurvervaging.'' ,,Beleving als dragende kracht voor natuurbeleid verdwijnt. Vooral voor jongeren is buiten zijn niet meer noodzakelijk om van natuur te genieten. Zij vinden die voldoening in dezelfde mate op een mooie plek in een computerspel'', stelt wAarde-directeur Thomas van Slobbe op basis van een aantal onderzoeken onder jongeren in heel Nederland.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frank van den Hoven / Redacteur
Het lijkt me wel van toegevoegde wAarde als u ook even een link naar het rapport zelf had aangebracht, dan hoeft men daar zelf niet op te googlen. ;-) Hier staat ie:

http://www.waarde.nl/press/HOEZO%20NATUUR%20Rli% …

Ik vind de conclusies niet heel erg hoopgevend, als we het hebben over 'de jeugd heeft de toekomst' in relatie tot (de zorg voor) onze natuur...
Anita
Toekomst is ook maakbaar nml. NU

Heb hoop en start initiatieven die de jeugd aanspreekt! :-)
Advertentie