Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Vergroten riool geen oplossing voor wateroverlast

Om wateroverlast te voorkomen kunnen gemeenten beter geld steken in onderhoud en schoonmaak van het rioolstelsel dan in vergroting van de capaciteit. Niet hevige regenval, maar een verstopte kolk is namelijk in 80 procent van alle overstromingen de oorzaak.

18 mei 2010

Promotie-onderzoek
Dat concludeert onderzoekster Marie-Claire ten Veldhuis, die dinsdag aan de TU- Delft promoveert op het onderwerp van overlopende riolen. Volgens haar zijn de Nederlandse rioleringen in de regel ruim genoeg bemeten om zelfs een hevige bui zonder al te veel overlast te kunnen verwerken. Ze bestrijdt de reflex van veel gemeenten om de riolen na een overstroming te willen uitbreiden. ‘Om wateroverlast te verminderen is het effectiever om te investeren in onderhoud en schoonmaak dan in dikkere buizen’.

Zuigauto
Ten Veldhuis bestudeerde duizenden klachten van burgers die de laatste jaren bij de gemeentelijke meldpunten over wateroverlast binnenkwamen. ‘Deze meldingen worden keurig afgehandeld, maar er wordt niet geregistreerd op welke manier. Pas toen ik ze naast elkaar legde, bleek dat in verreweg de meeste gevallen een zuigauto naar een verstopte put werd gestuurd. Een eye opener die leidt tot een veel goedkopere manier van preventie’.

 

Fijner rooster
Een verstopping is volgens haar nooit helemaal te voorkomen, maar er zijn wel preventieve maatregelen te bedenken: ‘je zou de putten om het half jaar uitzuigen, in plaats van eenmaal per jaar zoals nu gebeurt. Of er kan worden geëxperimenteerd met een nieuw soort kolk, of zet desnoods een fijner rooster er bovenop’.

 

Goedkoper
Uitbreiding is bijna nooit nodig, zo oordeelt de promovenda. Dat blijkt ook uit buitenlands onderzoek. Capaciteitsvergroting is erg duur en lang niet altijd effectief. Schoonmaken en onderhoud is goedkoper en werkt zeker’.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie