Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Vereniging Eigen Huis opent meldpunt overbodige regels

Vereniging Eigen Huis heeft een meldpunt geopend waar huiseigenaren klachten over overbodige, onzinnige en onbegrijpelijke regels kunnen indienen.

03 april 2012

Vereniging Eigen Huis heeft in de maand april een meldpunt voor huiseigenaren die in aanraking komen met onbegrijpelijke, onnodige en niet te handhaven regels.

Onbegrip en ergernis
Die regels die zowel op landelijk als gemeentelijk niveau voorkomen bereiken volgens VEH geen enkel resultaat, behalve onbegrip en ergernis bij burgers. ‘We willen met het meldpunt klachten bundelen over deze vaak tegenstrijdige regelzucht’, aldus woordvoerder Hans André de la Porte. Het gaat vooral om regelgeving bij verbouwingen of renovaties. ‘Maar bijvoorbeeld ook over wijzigingen in de WOZ-wetgeving. ‘Mensen dienen ieder jaar een bezwaar in dat ook wordt gehonoreerd, maar kennelijk niet wordt verwerkt, waardoor ze het volgende jaar weer hetzelfde bezwaar moeten indienen.’


Meer verbouwingen
Reden om het meldpunt nu te openen is dat de vereniging het afgelopen jaar meer klachten kreeg uit verschillende hoeken en op verschillende manieren. ‘Door de huizencrisis is de realiteit dat mensen minder verhuizen en meer verbouwen.  Als mensen in hun huis blijven wonen, hopen ze dat ze gemakkelijk kunnen verbouwen. Veel verbouwingen zijn immers vergunningsvrij, denken ze, maar dat blijkt niet zo te zijn. Mensen raken gefrustreerd door de regelzucht.’

Vreemd en tegenstrijdig

Niemand begrijpt waarom hij voor een kleine verbouwing eindeloos langs loketten moet, terwijl een grotere verbouwing vergunningsvrij is. En er zijn voorbeelden van onnodig zware indieningvereisten voor kleine bouwaanvragen. ‘Dat is natuurlijk vreemd en tegenstrijdig.’ Ook het kabinet streeft naar het verminderen van de regeldruk. ‘Wij willen graag bijdragen aan lessen die te leren zijn door zowel de landelijke als de gemeentelijke overheden.’

Advies aan minister
Vereniging Eigen Huis analyseert de meldingen en zal de resultaten met een advies overhandigen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. De vereniging ontving vorig jaar veel klachten over de afhandeling van WOZ-bezwaren door de gemeente Amsterdam, waarop de gemeentelijke ombudsman een onderzoek heeft gedaan. ‘Het hangt een beetje van de resultaten af, maar als een paar gemeenten er straks uitspringen zullen we die ook specifiek benaderen en zou zoiets ook kunnen gebeuren. Anders geven we de resultaten aan de VNG.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Dit is oud nieuws. Zo'n meldpunt heeft jaren bestaan en toen na een paar maanden het nieuwtje er af was, kwam er nog maar weinig meldingen binnen.

Van de reacties was overigens meer dan de helft een behandelingsklacht of kwam voort uit een anti-overheidshouding, dan om elkaar te helpen.

Ook bij deze VEH zie ik weer van de directeur een kreet die er op duidt dat hij niets snapt van de wijze waarop de WOZ waardebepaling werkt. Of is het weer het preken voor eigen parochie waar de VEH zo sterk in is.
ernst / ambtenaar
Eens met Norbert! De ervaring van de voorbije jaren leert dat een meldpunt de functie heeft van het profileren van bestuurders. Tegenstrijdige regels zijn er niet of nauwelijks. En ik kan het weten, ik beman al 5 jaar zo'n meldpunt waarop slechts 2 serieus te nemen meldingen zijn binnngekomen.
G J van Leeuwen / dir. VBWTN
Tja, daar gaan we weer... Een paar jaar geleden hadden ze ook zo'n initiatief. Als VBWTN o.m. beogen we professionalisering van ons vak en dus vroeg ik om het resultaat te melden, opdat we er wat van konden leren. Nooit meer iets van gehoord of gezien. Ook niet als lid VEH trouwens. Gaat net als met ons meldpunt voor (niet toegestane) lokale koppen op de landelijke bouwregelgeving: in 9 maanden kwamen er slechts twee meldingen binnen, maar regelmatig schreeuwt men moord en brand over de gemeente als hindermacht en pers en poltiek pakken het niet onderbouwde gemopper gretig op. En dat terwijl de VEH niks wil weten van privatisering van toetsing en toezicht. Snapt u het nog?
vehweerhoor / vehlid
Bij mij verschijnt weer een grijns op mn gezicht als VEH hier weer eens over begint, of weer het jaarlijkse riedeltje afspeelt over de 'ongelijke bouwleges' die gewoon lokaal beleid zijn. Ik neem het niet eens meer serieus en de VEH wordt op deze punten allang niet serieus meer genomen. Inderdaad meer voor eigen parochie.
Advertentie