Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Verduurzaming financieel onmogelijk voor corporaties'

Het WSW, dat beoordeelt of investeringen die corporaties willen doen financieel verantwoord zijn, rekende uit dat alle corporaties samen de komende vijf jaar 6,9 miljard extra moeten lenen als ze in 2030 gemiddeld op energielabel A willen zitten. Voor 55 corporaties zijn de benodigde extra investeringen niet haalbaar. Bij 27 corporaties is het zelfs de vraag of zij de investeringen die zij al gepland hebben in verduurzaming kunnen waarmaken.

03 oktober 2018

Woningcorporaties kunnen het financieel niet aan om hun woningen in 2030 zodanig aan te passen dat ze gemiddeld energielabel A hebben. Dat staat in een nieuw rapport van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).

Ambitieuze scenario’s

De conclusie betekent een tegenvaller voor politici in Den Haag, die alleen al wegens het Klimaatakkoord soms erg ambitieuze scenario's voor ogen hebben. Het WSW, dat beoordeelt of investeringen die corporaties willen doen financieel verantwoord zijn, rekende uit dat alle corporaties samen de komende vijf jaar 6,9 miljard extra moeten lenen als ze in 2030 gemiddeld op energielabel A willen zitten. Voor 55 corporaties zijn de benodigde extra investeringen niet haalbaar. Bij 27 corporaties is het zelfs de vraag of zij de investeringen die zij al gepland hebben in verduurzaming kunnen waarmaken.

Gasloos
Uit het onderzoek blijkt ook dat het voor 164 corporaties financieel onmogelijk is om tot 2030 investeringen te doen zodat hun woningen in 2050 gasloos zijn.

Halvering verhuurderheffing
Corporatiekoepel Aedes hamert er al langer op dat corporaties meer geld nodig hebben en ziet dat in dit rapport nogmaals onderstreept. ‘In de gesprekken over het Klimaatakkoord heeft Aedes aangedrongen op halvering van de verhuurderheffing. Het WSW bevestigt dat deze ingreep in de belastingdruk investeringen in verduurzaming mogelijk maakt’, reageert de organisatie. Daarbij benadrukt Aedes dat het principieel geen optie is om de verduurzaming van sociale huurwoningen te betalen over de rug van huurders. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
Gossie, dit bericht verwondert mij helemaal niet maar kennelijk wel onze zogenaamde volksvertegenwoordigers in de 2e slaapKamer. Het wordt echt hoog tijd dat de lui eens uit hun vergaderzaaltjes komen en de boer op gaan om te zien wat er buiten aan de hand is. Misschien dat we dan op een beetje normalere en vooral betaalbaardere manier de energietransitie kunnen laten verlopen.



Als we ons geld nu eens besteden aan de ontwikkeling en plaatsing van gesmolten-zoutreactoren dan is het ook niet nodig om onze hele maatschappij te ontwrichten: dan kunnen we bijvoorbeeld ophouden met het plaatsen van geldverslindende, onrendabele, lanschapvervuilende en onbetrouwbaar elektriciteit-producerende windmolens.
H. Wiersma / gepens.
1. Woningcorporaties kunnen beter met hun financiële middelen omgaan. Daarop en op andere handelingen is onvoldoende controle.

2. De verhuurbelasting dient zo snel mogelijk te worden afgebouwd. Dat geld is namelijk bestemd voor woningbouw en niet voor algemene doeleinden van het Rijk.
Advertentie