Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Venlo: kortwiek corporaties niet

Er moet investeringsruimte blijven voor woningcorporaties, zeker met het oog op de komende decentralisaties zorg, jeugd en werk. Het college van Venlo roept minister Blok (Wonen, VVD) in een brandbrief dan ook op de corporaties niet te kortwieken.

29 juli 2013

Woningcorporaties moeten niet worden gekortwiekt. Zij hebben juist investeringsruimte nodig, zeker ook met het oog op de komende decentralisaties zorg, jeugd en werk.

Ongewenst

Een brandbrief met deze strekking heeft het college van Venlo, mede namens de gemeenteraad, naar minister Blok (Wonen, VVD) gestuurd. Het resultaat van de verhuurdersheffing en de plannen van het kabinet om de rol en de vrijheid van de corporaties in te perken zijn ‘onterecht’ en ‘ongewenst’, stelt het college van Venlo. De kabinetsmaatregelen pakken niet alleen slecht uit voor drie Venlose corporaties, maar ook voor de leefbaarheid van Venlo. Het verder afromen van de middelen van de corporaties moet worden gekeerd. Er moet worden gekozen voor lokaal en regionaal investeren, aldus Venlo in zijn brief aan Blok.

Speerpunt

De corporaties Antares, Urbanus en Woonwenz vervullen al jarenlang een belangrijke rol in Venlo, schrijven B en W aan Blok. Samen met de gemeente zijn Strategische Akkoorden gesloten, waarbij niet alleen in stenen, maar ook in mensen en de leefbaarheid van de gemeente wordt geïnvesteerd. Wijken waar achterstand dreigt, zijn tot speerpunt benoemd.

Achterstand

‘Achterstand kan te maken hebben met de kwaliteit van de woningen, veiligheid, drugsoverlast, werkloosheid, inrichting van de openbare ruimte, voorzieningen en de organisatie van de zorg, maar ook over huisvesting van doelgroepen, gemeenschapsvoorzieningen en welzijn’, aldus de brief aan Blok. ‘In twee wijken zijn gezamenlijke projecten rond sociale stijging georganiseerd. In de periode 2007 t/m 2012 hebben de drie corporaties € 5.390.000 uitgegeven aan leefbaarheid.’

Brede taakopvatting

Ook is flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van het stedelijk centrum en zijn twee cultuur historische panden gerestaureerd en geschikt gemaakt voor maatschappelijke doelen, schrijft het college. Dankzij de ‘brede taakopvatting van betrokken corporaties’ is dit mogelijk gemaakt. ‘De corporaties zien hun taak breed en daar zijn we uitermate blij mee’, aldus wethouder Wim van den Beucken (ruimtelijke ontwikkeling en volkshuisvesting, VVD).

Ongekend grote opgave

Als het kabinet de taakopvatting van corporaties inperkt, heeft dit gevolgen voor de leefbaarheid van de gemeente, waarschuwt het college van Venlo. Zeker met de ophanden zijnde decentralisaties langdurige zorg, jeugd en werk. Hiermee komt volgens het college ‘een ongekend grote opgave op de gemeente af om het sociale domein te versterken; met een krimpend budget’. De gemeente heeft hiervoor de corporaties hard nodig.

Investeringsruimte

‘De laatste tien jaar zien we dat de landelijke overheid een steeds groter deel van het surplus van de corporaties afroomt. Ondanks de financieel gezonde basis van onze corporaties verliezen ze de komende jaren ongeveer zestig procent van hun investeringscapaciteit. Voor de periode 2013-2017 gaat het om meer dan veertig miljoen of te wel acht miljoen per jaar.’ Als corporaties wordt verboden om nog te investeren in de veiligheid, zorg en leefbaarheid, ‘dwarsboomt u ons gezamenlijk beleid nog sterker’.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

C. van Rijswijck - aan den Boom / Belanghebbende
Groot gelijk gemeente Venlo. Fijn om te zien dat u met ons vecht voor de zorg, veiligheid en leefbaarheid van de gemeente. We hebben daarbij de corporaties heel hard nodig.
Advertentie