of 64621 LinkedIn

Vele miljoenen voor aanpak droogte in Oost-Nederland

© Shutterstock
© Shutterstock
Reageer

Waterschap Rijn en IJssel gaat de komende jaren vele miljoenen euro's investeren om de problemen door droogte in het werkgebied aan te pakken. Het werkgebied van het schap ligt in Oost-Nederland, een gebied met zandgronden die grotendeels afhankelijk zijn van regenwater. Het schap wil regenwater langer vasthouden, want er zijn in de drie droge jaren 2018, 2019 en 2020 grote problemen geweest met de watervoorziening.

Droogtestuwen
Het schap besteedt 5,5 miljoen euro aan het plaatsen van droogtestuwen en duikerafsluiters in sloten. Dat gebeurt samen met boeren en grondeigenaren. Doel is dat er in 2027 250 droogtestuwen zijn geplaatst en ongeveer vierhonderd duikerafsluiters in sloten. Een droogtestuw regelt het waterpeil in een sloot. Een duikerafsluiter zorgt ervoor dat een sloot niet via een duiker leegloopt.

Regenwater vasthouden
Samen met de provincie Gelderland geeft het schap 20 miljoen euro uit om regenwater in de Achterhoek en op de Veluwe langer vast te houden. Tegelijkertijd worden er maatregelen genomen om de gevolgen van extreme regenval beter te kunnen beheersen. Deze maatregelen maken deel uit van het programma Zoetwatervoorziening Oost-Nederland (ZON), waaraan 67 organisaties in vier provincies meedoen. In de komende zes jaar wordt in totaal 200 miljoen euro geïnvesteerd in Oost-Nederland. Een kwart van dat bedrag betaalt het rijk uit het Deltafonds. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers