Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

VEH: 'Prijsverschillen in bouwleges zijn extreem'

De leges die gemeenten vragen voor een omgevingsvergunning bouwactiviteit (bouwvergunning) verschillen nog steeds enorm. Dat blijkt uit het Bouwlegesonderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH). De belangenbehartiger vindt de prijsverschillen te extreem.Vorig jaar trok de VEH ook al aan de bel.

09 september 2019
metselen.jpg

De leges die gemeenten vragen voor een omgevingsvergunning bouwactiviteit (bouwvergunning) verschillen nog steeds enorm. Dat blijkt uit het Bouwlegesonderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH). De belangenbehartiger vindt de prijsverschillen te extreem. Vorig jaar trok de VEH ook al aan de bel.

Schuiven

De VEH vroeg bij alle gemeenten de leges op voor een omgevingsvergunning bouwactiviteit van een bouwwerk van 10.000 euro, zoals een dakkapel, en een woning van 170.000 euro. Officieel moet de prijs van de vergunning de administratieve kosten van de gemeente dekken, maar in de praktijk gebruiken gemeenten bouwleges om met kosten te schuiven. Zo houden sommige gemeenten de kosten voor kleine aanpassingen aan de woning bewust laag om het opknappen van de eigen woning te stimuleren. Dat betekent dat die kosten worden doorgeschoven naar grotere en duurdere bouwprojecten. Ontwikkelaars en woningcorporaties klagen regelmatig dat de kosten voor leges bij grote projecten daardoor flink oplopen.

Verschillen

De verschillen tussen gemeenten zijn opmerkelijk groot. Een gemeente kan voor een vergunning zomaar het twee- of driedubbele rekenen van een buurgemeente. En dat speelt in iedere provincie. Wie een huis met een bouwsom van 170.000 euro wil laten bouwen op Ameland is 2603 euro kwijt aan de omgevingsvergunning. Op het buureiland Terschelling is dat fors duurder: 6150 euro. In koploper Voorschoten moet 12.385 euro worden betaald. In het nabijgelegen Den Haag liggen die kosten ruim 10.000 euro lager.

Onrechtvaardig

De VEH snapt niets van die grote prijsverschillen. Volgens directeur Belangenbehartiging Rob Mulder zorgt het voor onbegrijpelijke verschillen die mensen onrechtvaardig vinden. 'Laat de gemeente dit maar eens uitleggen', zegt Rob Mulder, directeur Belangenbehartiging. 'Wij willen dat minister Ollongren gemeenten aanspreekt en ingrijpt door excessen aan te pakken.'

Stijging

De VEH klaagt al jaren over de stijgende bouwleges, maar die stijging is dit jaar minder fors dan andere jaren. In de meeste gemeenten blijven de bouwleges gelijk, of stijgen of dalen met enkele procenten. Toch zijn er uitschieters: in de gemeente Baarn stegen de kosten met meer dan 50% naar 7480 euro. In Hoogeveen steeg de prijs zelfs met 89% naar 4485 euro.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

r.strootman / Vergunningverlener
Het bericht van de VEH klopt en de enige oplossing lijkt idd dat het ministerie dit oppakt. En waarom?, dit bericht met dezelfde strekking lazen we drie jaar geleden, vijf jaar, tien jaar geleden ook. Overdreven beeld?, nee helaas niet, sterker nog, ruim twintig jaar geleden was dat ook al zo.
criticus
"Officieel moet de prijs van de vergunning de administratieve kosten van de gemeente dekken, maar in de praktijk gebruiken gemeenten bouwleges om met kosten te schuiven."

Dit is onjuist. Officieel moeten de kosten van alle vergunningen tezamen kostendekkend zijn. niet per vergunning!
Advertentie