of 59082 LinkedIn

Veenendaal beste fietsgemeente

Veenendaal is dit jaar als overall winnaar uit de bus gekomen bij de verkiezing van de beste Nederlandse fietsgemeente. Enschede en Winterswijk scoorden het best in de categorieën grote en kleine gemeente.

Veenendaal is dit jaar als overall winnaar uit de bus gekomen bij de verkiezing van de beste Nederlandse fietsgemeente. Enschede en Winterswijk scoorden het best in de categorieën grote en kleine gemeente. 

Jaarlijkse verkiezing 

De jaarlijkse verkiezing wordt gehouden door de Fietsersbond, die zo het gemeentelijk fietsbeleid de maat neemt. De bond oordeelt over zaken als de hoeveelheid vrijliggende fietspaden naast 50-wegen en de afstand die fietsers moeten afleggen om op hun bestemming te komen. Dit wordt afgezet tegen de stedelijke dichtheid. Ook gaven ruim 45.000 fietsers hun mening over het fietsbeleid van hun gemeente.

Nieuwe aandachtspunten
Er kwam voor gemeenten een aantal nieuwe aandachtspunten bovendrijven. Het toenemende aantal hoosbuien vereist in veel gemeenten aanvullende maatregelen om fietspaden begaanbaar te houden. Vooral in de grotere gemeenten wordt het tekort aan fietsstallingen nijpend: volgens het onderzoek is dit inmiddels in één op de vijf gemeenten het geval. Ook de veiligheid voor fietsende schoolkinderen is in het geding. Bij 20 procent van de gemeenten is dit een probleem.  

Beste score
Veenendaal kwam op het gebied van veiligheid, bereikbaarheid en fietsparkeren als beste naar voren. Ook investeert de gemeente in projecten om ouders ertoe te bewegen hun kinderen op de fiets naar school te brengen. Gemeenten in Overijssel, Utrecht en (delen van) Gelderland scoren overwegen goed in de verkiezing. De drie noordelijke provincies en de Betuwestreek blijven ver achter. De volledige uitslag van alle gemeenten is hier te lezen.      

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Winterswijk was mooi zonder al die velden met zonnepanelen. En wel binnen Winterswijk blijven want anders moet je slalom doen tussen winmolenpalen.


Door drs. E. Nabled op
Top! Veenendaal ook weer eens op de kaart...