Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Utrechtse woningen krijgen toch nieuw gasnet

Netbeheerder Stedin moet voor zeker 4400 woningen in de wijk Overvecht alsnog het gasnet gaan vervangen. De gemeente Utrecht, Stedin en de woningcorporaties hadden gehoopt dat ze de woningen vervroegd gasloos konden maken, maar de huidige regelgeving zit in de weg. Dat schrijft wethouder Lot van Hooijdonk aan de gemeenteraad.

27 mei 2021
gas.jpg

Netbeheerder Stedin moet voor zeker 4400 woningen in de wijk Overvecht alsnog het gasnet gaan vervangen. De gemeente Utrecht, Stedin en de woningcorporaties hadden gehoopt dat ze de woningen vervroegd gasloos konden maken, maar de huidige regelgeving zit in de weg. Dat schrijft wethouder Lot van Hooijdonk aan de gemeenteraad.

Warmtenet

Het gaat om voornamelijk huurwoningen in Overvecht-Noord. Die zijn voor hun verwarming al aangesloten op het lokale warmtenet, maar de woningen hebben nog wel een gasaansluiting voor het koken. Omdat het gasnetwerk in de wijk verouderd is, moet Stedin voor 2024 kilometers gasleiding vervangen. De gemeente wilde dat bewoners voor die tijd overstapten op elektrisch koken. Van Hooijdonk: ‘Als de overstap voor die tijd haalbaar is, hoeven geen nieuwe gasleidingen te worden aangelegd die een paar jaar later niet meer gebruikt worden. We besparen dan kosten en voorkomen onnodig werkzaamheden in de grond.’

 

Vastrecht

Omdat gasloos maken van Overvecht-Noord op het oog gemakkelijk moet zijn – de bewoners hoeven immers alleen over op elektrisch koken – heeft Utrecht de wijk aangewezen om in 2030 de eerste gasloze wijk te zijn. Om bewoners niet op kosten te jagen, wilde de gemeente dat het vastrecht dat gebruikers moeten betalen over hun gasaansluiting gebruikt zou worden om de overstap mogelijk te maken. Bovendien zou het Stedin geld besparen voor de renovatie van het gasnetwerk.

 

Regelgeving

Aan de wil van bewoners en corporaties om over te stappen ligt het niet, zegt Van Hooijdonk, maar de regelgeving werkt tegen. Het huurrecht maakt het onmogelijk om de besparingen in vastgoedrecht te gebruiken om investeringen in elektrisch koken te compenseren. Ook mag Stedin de bespaarde kosten daarvoor niet gebruiken. Bovendien is er geen landelijke subsidieregeling om woningen die alleen gas gebruiken voor het koken aardgasvrij te maken.

 

Tijd

Het leidt ertoe dat de gemeente de financiering van het aardgasvrij maken van de 4400 woningen niet op tijd voor elkaar kan krijgen. Om de leidingen op tijd te vervangen, moet Stedin de planning nu al in gang zetten. Besloten is om op korte termijn voor 2000 woningen nieuwe gasleidingen aan te leggen. Van Hooijdonk hoopt dat het rijk haast gaat maken met het aanpakken van de regelgeving. Dat kan de vervanging van de resterende gasleidingen wellicht achterwege blijven.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Robin / influencer
Aardgas is fantastisch om op te koken, veel beter dan electriciteit. Elke goeie kok zweert er bij; en nog super schoon ook! Wow!
Fred Fens / Geen
Lijkt op het verstoppen achter regelgeving. Corporaties mogen nu ook al de aansluiting voor eelktrisch koken voor de huurders betalen en een kookplaat en pannenzet geven. Maar zal wel te veel werk voor de gemeente zijnn om met creatieve oplossingen te komen
H. Wiersma / gepens.
We moeten van het gas af, maar gaan bestaande gasnetwerken voor nieuwe gasnetwerken vervangen. Wie snapt er nog wat van dit transitiebeleid? Hoogtijd voor drastisch nieuw beleid onder andere leiding dan Rutte.
Advertentie