of 64707 LinkedIn

Utrecht stimuleert bouw middenhuur

De provincie Utrecht heeft zeven woningprojecten die mogen meedoen aan de Challenge Middenhuur. Zo wil de provincie de beschikbaarheid en realisatie van woningen met een middeldure huur versnellen.

De provincie Utrecht heeft zeven woningprojecten die mogen meedoen aan de Challenge Middenhuur. Zo wil de provincie de beschikbaarheid en realisatie van woningen met een middeldure huur versnellen. Het gaat om uiteenlopende projecten, van gebiedsontwikkelingen en transformaties tot markttoetsen voor corporaties en innovatieve financiering. De initiatiefnemers variëren van corporaties en beleggers tot ontwikkelaars en gemeenten zelf. 

De zeven projecten zijn geselecteerd uit een grotere groep aanmeldingen. Ze worden de komende maanden begeleid om de ideeën verder uit te werken. De projecten krijgen extra financiering voor externe expertise en begeleiding om sneller gerealiseerd te worden. Begin volgend jaar wordt de winnaar van de challenge bekendgemaakt.

Net als in Noord- en Zuid-Holland is de woningmarkt in Utrecht overspannen. Als de bouw van nieuwe woningen in huidige tempo doorgaat, kent de provincie Utrecht een tekort van 21.500 woningen in 2030, zo becijferde ABN Amro onlangs. Voor veel inkomens is het kopen van een huis in de provincie Utrecht te duur. Maar het inkomen is wel te hoog voor een sociale huurwoning. Voor een grote groep woningzoekers is de middenhuur een optie, maar juist het tekort aan dat soort woningen is misschien wel het nijpendst. Volgens de provincie zijn de komende jaren 7.000 extra middeldure huurwoningen nodig.

De challenge is een van de manieren waarop overheden de bouw van huurwoningen in het middensegment wil stimuleren. Met datzelfde doel heeft de Tweede Kamer in april de markttoets afgeschaft.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers