Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Utrecht moet bewoners asbestflats opnemen in database'

'Het is voor later onerzoek van groot belang dat de omstandigeheden rond de asbestcrisis in Utrecht goed worden vastgelegd in een database. Ook de bewoners zouden daar volgens het Instituut Asbestslachtoffers in moeten worden opgenomen.

31 juli 2012

De gemeente Utrecht en/of de woningbouwcorporatie Mitros zouden een database moeten aanleggen waarin de bewoners van de asbestflats zijn opgenomen. 'Leg de omstandigheden, de aantallen en de mensen zo goed mogelijk vast, dan kunnen we daar later bij nader onderzoek op terugvallen'.

'Gemiste kans'

Dat stelt  Machiel van der Woude, directeur van het instituut Asbestslachtoffers (IAS)  in Den Haag. Het IAS treft zelf voorbereidingen voor een index van alle mensen die met asbest in aanraking zijn geweest. Het zou volgens Van der Woude een 'gemiste kans zijn ' als de gegevens en de omstandigheden van de geëvacueerde  bewoners in Kanaleneiland niet zouden worden vastgelegd.

Rekening houden met privacy

'Uiteraard moet je rekening houden met privacy, maar zo'n index is voor later onderzoek van enorm belang. Wij willen de omstandigheden in Utrecht graag opnemen in onze toekomstige database'. Doel van de index is om oorzaak en gevolg van blootstelling aan asbest over langere tijd te kunnen vaststellen. 'Je praat over een openbaringstijd van 30 jaar. Het is moelijk om dan nog aan te tonen dat mensen inderdaad ziek zijn geworden van het asbest. Hoe zorgvuldiger de omstandigheden zijn vastgelegd waaronder zij zijn blootgesteld, hoe makkelijker eventuele klachten later zijn terug te voeren'.

Impact onderschat
Als directeur van het IAS houdt Van der Woude zich niet zozeer bezig met de procedures en regelgeving rond het saneren van asbest. Hij heeft dan ook geen oordeel over de manier waarop dat in Utrecht wordt aangepakt. Wel heeft hij  'op afstand' het idee gekregen dat de gemeente en de woningbouwvereniging de (psychische) impact op de bewoners hebben onderschat. 

 
Halsoverkop
Het gaat om mensen die halsoverkop hun huis uit moesten en die te horen kregen dat ze mogelijk zijn blootgesteld aan asbest. Dat maakt nogal wat los. Afgaand op de geluiden vanuit de bewonersgroep lijkt het mij dat de gevoelens wat weinig zijn meegewogen.' Vanuit zijn eigen ervaring met asbestslachtoffers heeft hij een paar tips voor de gemeente: 'Haal er een expert bij, die goed kan uitleggen hoe groot of klein de werkelijke risico's zijn. Mensen willen dat niet horen van een ambtenaar van de woningbouwcorporatie, maar van een deskundige, wiens gezag ze accepteren,' aldus van der Woude. 'Tweede advies: gebruik gewoon je gezonde verstand. Stel dat je er zelf zou wonen, hoe zou je dan behandeld en geinformeerd willen worden.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie