of 59345 LinkedIn

Utrecht laat vuilnis ophalen door ecoboot

De Utrechtse bierboot
De Utrechtse bierboot
Reageer

Utrecht neemt woensdag een zogenoemde ecoboot in gebruik. Dit elektrisch aangedreven vrachtschip neemt de taak van de vuilnisboot over en haalt afval in de binnenstad op. De ecoboot is samen met de elektrische bierboot die al in Utrecht vaart waarschijnlijk uniek in de wereld, aldus de gemeente dinsdag.

Minder vrachtverkeer
De ecoboot is 16 meter lang en herbergt acht containers voor verschillende afvalstromen. Met een elektrisch aangedreven kraan kan vracht van en op de boot worden getakeld, waardoor aanzienlijk minder vrachtverkeer door het Utrechtse centrum hoeft te rijden. Het schip is volgens de gemeente ook geschikt voor verhuizingen.
 

Energiezuinig
De ecoboot wordt 's nachts aan de oplader gelegd, zodat het schip overdag zonder uitstoot en energiezuinig kan varen. Met de bierboot, die horeca in de Utrechtse binnenstad sinds 2010 van bier voorziet, zijn volgens de gemeente al goede ervaringen opgedaan.

Multi purpose vessel
Utrecht, Nieuwegein en de provincie Utrecht werken in een Europees duurzaamheidsprogramma samen met steden met een binnenhaven in België, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. De Utrechtse 'multi purpose vessel' wordt door steden in deze landen overgenomen als de resultaten zo goed zijn als de gemeente verwacht.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.