of 59345 LinkedIn

Uitstel luchthaven teleurstelling voor Lelystad

De gemeente Lelystad is teleurgesteld over het nieuwe uitstel van de opening van Lelystad Airport. Minister van Nieuwenhuizen (I&W) schreef gisteren aan de Tweede Kamer dat een opening in april volgend jaar niet haalbaar is.

De gemeente Lelystad is teleurgesteld over het nieuwe uitstel van de opening van Lelystad Airport. Minister van Nieuwenhuizen (I&W) schreef gisteren aan de Tweede Kamer dat een opening in april volgend jaar niet haalbaar is.

PAS

De opening van de luchthaven wordt in de wielen gereden door het besluit van de Raad van State, die het Nederlandse stikstofbeleid vorige maand ongeldig verklaarde. De compensatiemaatregelen in het Programma Aanpak Stikstof (PAS) zijn in strijd met de Europese regelgeving. De minister moet nu aantonen dat door Lelystad Airport de stikstofuitstoot niet onacceptabel toeneemt. En dat is zo lastig, dat de opening moet worden uitgesteld.

 

Vertrouwen

Volgens wethouder Janneke Sparreboom is er begrip voor de positie van de minister, maar wordt het vertrouwen ‘zwaar op de proef gesteld.’ De wethouder wijst erop dat het al de derde keer is dat de opening wordt uitgesteld. ‘Uitstel betekent een pas op de plaats en nog iets langer geduld om de economische kansen die de luchthaven biedt te verzilveren. Hier in de regio, met de provincie Flevoland en de directie van Lelystad Airport, zorgen wij ervoor klaar te zijn om op elk gewenst moment in 2020 open te gaan’

 

Geloof

Sparreboom houdt echter geloof in de wil van het kabinet om de luchthaven te openen. ‘Wij vertrouwen op afspraken die vier achtereenvolgende kabinetten aangaande uitbreiding van luchthaven Lelystad hebben gemaakt en ook in het nu geldende regeerakkoord zijn vastgelegd. Wij hebben goed gehoord en gelezen dat de minister voortvarend doorwerkt om Lelystad Airport zo snel mogelijk te openen."

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Van Nieuwenhuizen zal eerst zo snel mogelijk het aantal vliegbewegingen op Schiphol willen uitbreiden van 500.000 naar 540.000 per jaar. Aansluitend volgt dan natuurlijk de beslissing over Lelystad Airport. Achterbakse politiek bepaalt hier derhalve de volgorde.
Door Spijker (n.v.t.) op
Voor vergevorderde projecten is dit natuurlijk onzinnige besluitvorming. Dat geldt zowel voor de EU. het Europese Hof als de Raad van State. Dit soort projecten kan je niet van de ene dag op de andere dag opschepen met dergelijke besluiten. Denk maar niet dat er in andere EU-landen in gelijke situaties zo onzinnig wordt gehandeld.
Door Gerard op
Gewoon doen wat de Zwitserse onderzoekers geadviseerd hebben. Wereldwijd een miljard ha bos planten. Nederland en Ierland moeten zich schamen met hun weinige bosoppervlak. Met meer bos is die doorgeslagen Nederlandse energietransitie niet nodig. Duitsland wil iedereen aan het aardgas hebben, wij breken het gasnet af. Waanzin. Lelystad Airport is echt geen issue, zeker niet gezien het tempo waarin de luchtvaart wereldwijd groeit.
Door Petra op
Eens met Teunis.

Ik begrijp het standpunt van de gemeente Lelystad ten aanzien van het verzilveren van de economische kansen die de luchthaven biedt, maar het blijft gekkenwerk om op die locatie een vliegveld met zoveel vliegbewegingen te willen hebben.
Door teunis (ambtenaar) op
Ik blijf het bijzonder vreemd vinden dat we aan alle kanten als de 'gewone man/vrouw' er alles aan moeten doen om duurzaam te worden/te zijn. De insecten verdwijnen, Fijnstof tast de volksgezondheid aan, boeren mogen geen koeien meer in de wei. Stille natuur wordt opgeofferd en Lelystad moet open? Niet uitbreiden van het vliegen maar terugdringen wat mij betreft. Volkomen ongeloofwaardige regering!