Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Twentse bestuurders protesteren tegen woonbeleid Rutte

In een pamflet roepen zij minister Stef Blok op tot andere bezuinigingsmaatregelen woningmarkt

21 januari 2013

Het woonbeleid van het kabinet Rutte 2 pakt desastreus uit voor Twente. Tientallen bestuurders van Twentse gemeenten tekenden vorige week een document om de regering op andere gedachten te brengen.

Desastreus voor wonen, welzijn en werkgelegenheid

Bij elkaar zetten al honderd gemeentebestuurders, aannemers, het NIBUD, zorgpartijen, huurdersorganisaties en woningcorporaties hun handtekening onder het communiqué ‘de economische en maatschappelijke effecten van het woonbeleid van het kabinet voor Twente’. Belangrijkste conclusie: de sterke afname van het investeringsvermogen van corporaties is desastreus voor wonen, welzijn en werkgelegenheid in deze regio. De ondertekenaars brengen het stuk onder de aandacht van de minister van Wonen, Stef Blok.

Verhuurdersheffing

Twente maakt zich – net als andere regio’s – vooral zorgen over de gevolgen van de verhuurdersheffing van 2 miljard euro die het kabinet heeft opgelegd aan woningcorporaties. Het aandeel van de Twentse corporaties is jaarlijks 64 miljoen euro. Omgerekend is dat 800 euro per sociale huurwoning, gemiddeld twee maanden huur, die rechtstreeks in de schatkist verdwijnt, aldus de ondertekenaars. Dat geld werd tot nu toe gebruikt voor onderhoud en nieuwbouw van woningen.

Verlies werkgelegenheid

Doordat woningcorporaties niet meer kunnen investeren, vallen forse klappen in de bouwsector. Alleen al dit jaar verwacht Bouwend Nederland Regio Twente, een verlies van 4000 arbeidsplaatsen. Dit is bijna twee procent van de Twentse arbeidsmarkt. Daarna verdwijnen jaarlijks nog eens 3000 banen. Ook kennis verdwijnt, door minder investeringen in innovatie en een verlies van stageplaatsen.

Minder geld voor onderhoud

Volgens Jan Salverda, voorzitter van de vereniging Woningcorporaties Oost Nederland (WoON), heeft dat veel effecten op de Twentse samenleving. Er zullen nauwelijks nieuwe woningen worden gebouwd en er is minder geld voor onderhoud en energetische maatregelen. Daarnaast gaan de huren omhoog, betoogde hij tijdens een conferentie vorige week in Enschede.

Huurverhoging niet op te brengen

Ook de Hengelose wethouder voor volkshuisvesting, Jan Bron, uitte zijn zorgen over goede en betaalbare woningen in de regio. ‘Ik vrees het ergste voor de kwaliteit van de stad en van het wonen.’ De toegestane huurverhogingen zijn voor sommige groepen niet of nauwelijks op te brengen, is een veelgehoorde vrees.

Investeringsafhankelijke heffing

De deelnemers aan de conferentie gaan lobbyen voor andere bezuinigingsmaatregelen op de woningmarkt. Salverda stelt voor om een investeringsafhankelijke heffing te introduceren. ‘Investeringen leveren het rijk geld op. En investeer je niet, dan betaal je de heffing.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

joop luster / ontwerper
De VVD achterban begreep meteen dat het slim was in opstand te komen toen de inkomensafhankelijke zorgpremie geopperd werd.

Wat is er gebeurd met het besef van de achterban van de PvdA over deze volkshuisvestingsplannen? En waarom zwijgt de PvdA erover? Schaamte over het verraad aan de eigen achterban omdat het hoogste pluche gehaald is? Of heeft het pluche van vele jaren ervoor gezorgd dat zoveel PvdA bestuurders eigen woning bezitters zijn geworden waardoor sociale volkshuisvesting achter hun horizon verdwenen is.
Advertentie