Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Twenterand stelt besluit over megastallen uit

De gemeenteraad van Twenterand heeft dinsdagavond een besluit over de komst van twee nieuwe megastallen voor zich uitgeschoven.

27 mei 2009
Onmogelijke opdracht 
Een meerderheid steunde een motie van Gemeentebelangen Twenterand om het voornemen van het college van burgemeester en wethouders en de provincie Overijssel verder te onderzoeken op gezondheidseffecten, milieu en ruimtelijke inpassing. Het college liet weten zich voor een onmogelijke opdracht gesteld te zien.

Onhaalbaar
De raadsmeerderheid eiste dat binnen 30 dagen de nieuwe onderzoeksresultaten bekend zijn. Wethouder Jan Binnenmars van landbouw en reconstructie stelde dat die termijn onhaalbaar is. Volgens de GGD-Twente kan het namelijk nog wel twee jaar duren voordat de gezondheidsrisico’s voor omwonenden van megastallen in kaart zijn gebracht.

Twee bedrijven
De coalitiepartijen CDA, CU en de Lokaal Liberaal Twenterand en het college benadrukten dat ze in principe twee bedrijven willen toestaan met een bouwoppervlakte van niet meer dan 1,5 hectare en maximaal 7500 vleesvarkens. De oppositie onder leiding van Gemeentebelangen Twenterand en de PvdA alsmede vele omwonenden zijn bang dat de provincie grotere bedrijven tussen de dorpen Vroomshoop en Westerhaar zal toestaan. Zij wensen geen nieuwe intensieve veehouderijen in het gebied.

Er zijn zeker 7500 handtekeningen ingezameld tegen de komst van de megastallen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W. Bremmer / ex bewoner van Vroomshoop
Als men verstandig is in Vroomshoop komen die megastallen er NIET Ook niet 2 stallen.
Je moet juist naar kleinschaliger landbouw.
Ik woon in Hoogeveen, maar kom regelmatig in mijn geboortedorp en voel me zeer betrokken
piet brontsema / org adviseur
neem een voorbeeld aan prov. Groningen en verbiedt dat spul. wij kunnen zonder varkensvlees. Hety is een pure luxe en die boeren kunnen hun echt op ee andere manier verdienen. u bent er niet voor om de varkensmaffia te beschermen
Advertentie