Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Tweede tranche aardgasvrij met breder palet

Bijna een maand later dan gepland heeft minister Ollongren negentien nieuwe proeftuinen aardgasvrije wijken in een Kamerbrief bekendgemaakt. Geothermie, aquathermie en waterstof duiken er voor het eerst als alternatief voor gas in op.

26 oktober 2020
shutterstock-aardgas.jpg
Shutterstock

Bijna een maand later dan gepland heeft minister Ollongren negentien nieuwe proeftuinen aardgasvrije wijken in een Kamerbrief bekendgemaakt. Geothermie, aquathermie en waterstof duiken er voor het eerst als alternatief voor gas in op.

Tweede tranche

De negentien proeftuinen vormen samen de tweede tranche van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Via kennisspreiding moet dit programma eraan bijdragen dat er in 2030 circa anderhalf miljoen woningen en andere panden van het gas af zijn. Voor de eerste tranche waren 27 proeftuinen geselecteerd. Het totaal beschikbare bedrag is ongewijzigd: 100 miljoen euro. In totaal waren 71 projecten door gemeenten aangemeld.

Vooral warmtenetten
Het gros van de proeftuinen bestaat ook in de tweede tranche uit warmtenetten. Volgens minister  Ollongren (Binnenlandse Zaken) is vooral geselecteerd op uitvoeringsgereedheid, de robuustheid van de businesscase en de mate van betaalbaarheid voor bewoners.  Ook is onder meer gekeken naar uiteenlopende vormen van burgerparticipatie en spreiding over Nederland. Daarnaast is een aantal proeftuinen geselecteerd dat zich nadrukkelijk richt op een brede aanpak en waarin verbetering van de leefomgeving in een dorp of wijk wordt nagestreefd.


Kritische beoordeling

Het Programma Aardgasvrije Wijken kreeg eerder dit jaar een kritische beoordeling door de Algemene Rekenkamer. Die bevindingen werden onlangs onderschreven door een analyse van Rebel en Kwink Groep op verzoek van de Tweede Kamer. Leerdoelen zijn volgens de onderzoekers niet scherp genoeg geformuleerd en een interbestuurlijke aanpak ontbreekt.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Het enige dat ik werkelijk merk van de energietransitie is dat er in mijn (jaren 30) buurt onnoemelijk veel meer hout wordt verstookt dan 10 jaar of langer geleden het geval was; de lucht is soms om te snijden. Maar ja, zal wel biomassa (en verantwoord) zijn....
Petra
Zullen we werkelijk in 2030 1,5 miljoen woningen aardgasvrij hebben gemaakt? Wel aardig om te lezen:



https://www.wyniasweek.nl/energie-besparen-is-ve …



https://www.wyniasweek.nl/hoe-we-geen-klimaatkop …
Advertentie