of 64231 LinkedIn

Tweede kans voor gebedsoproep

Beeld: Google Streetview
Beeld: Google Streetview

De gemeente Deventer gaat opnieuw kijken of er mogelijkheden zijn voor de Centrum-Moskee om elke dag de 'azan', de oproep tot gebed, om te roepen vanuit luidsprekers. Dat is afgesproken op een informatieavond voor bewoners en moskeebezoekers, waar ook wethouder Marco Swart aanwezig was.

Informatieavond

Ondanks dat een aantal bewoners aangaf echt hinder te ondervinden, wil de wethouder de moskee nog een kans geven om de oproep te laten klinken met een lager volume. ‘Uiteindelijk geven de buren de doorslag’, vertelt  wethouder Swart, ‘maar ik vind gewoon dat we er met elkaar uit moeten komen.’ Ook de voorzitter van de moskee, Orhan Yücel, gaf aan dat er wat hem betreft geen oproep gaat klinken als de bewoners dat niet willen. Verder gaf hij toe in het begin niet juist gehandeld heeft door de oproep te laten klinken zonder dat te overleggen.

 

Oude afspraken

De zaak speelt al langer: in de zomer van dit jaar startte de moskee met tweemaal daags de azan te laten klinken, tot ergernis van de buurtbewoners. Daarnaast waren bij de bouw van de moskee afspraken gemaakt dat het één keer per week mocht klinken, en bij speciale gelegendheden. Dit leidde onder andere tot raadsvragen van Algemeen Deventer Belang. ‘Naar aanleiding van de klachten van bewoners is een informatieavond georganiseerd en is besloten om twee weken te testen hoeveel last bewoners er van hebben: na de ramadan en na de zomervakantie’, vertelt Swart.

 

Besluitvorming

Na de nieuwe testperiode met een lager volume wordt een enquête gehouden onder nabije buurtbewoners en op basis daarvan wordt de definitieve keuze gemaakt. Nog voor het einde van dit jaar verwacht de wethouder duidelijkheid te hebben over de gebedsoproep.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hoon op
Kinderen van Pvda, SP en CDA stemmers verdienen de tucht van Allah, gewoon toestaan dus.
Dit is jullie toekomst, wen er maar an.
Door Christine (reaguurder) op
Het is niet meer van deze tijd om hele volksstammen lastig te vallen met sectarische herrie. Dit is geen samenleving met een monocultuur, met 1 dominantie godsdienst waar ieders neus dezelfde kant op staat. Er is al zo verschrikkelijk veel geluidsoverlast dat mensen zelfs eerder doodgaan. Onnodige folkloristische herrie die meermaals per dag plaatsvindt is gewoon hartstikke irritant en zeer opdringerig. Het voorstel alleen voor speciale gelegenheden klinkt een stuk sympathieker. Een echt poldercompromis.
Door Jan op
Aan kerken en moskeeën moet gewoon verboden worden nog langer met klok of versterkte stem oproepen te doen voor de kerkdienst. Die lawaai-overlast is uit de tijd en niet meer nodig. Iedereen heeft een horloge of mobieltje en weet dus precies wanneer hij er moet zijn. Anderen behoor je met die herrie niet lastig te vallen. Laat een politieke partij hier eens een initiatiefwet voor indienen. Is wel even nuttiger dan bijv. het verbod op de weigerambtenaar.
Door Kerkklokkeluider op
Heerlijk, de ware moslim leeft zoals Mohamedje leefde... Maar ze hebben allemaal een mobieltje, dragen brillen, vliegen met het vliegtuig, rijden auto en dan moet het met een versterker opgeroepen worden? Dan ben je geen ware mohameddaan... Mohamed zou zich in zijn graf omdraaien om deze afvallige mohameddanen.
Door A3 (Ambtenaar) op
'Onze' kerkklokken mogen niet (ook niet één keer per week) te luid zijn. Waarom deze herrie wel accepteren, en dan nog wel vijf keer per dag ??
Door Jan Beerenhout azn (Vz AWRV (Ambtelijke Werkgroep v.d. Religieuze Voorzieningen) z..n.) op
Reeds langer dan dertig jaar word ik gecodnfronteerd met uitbaters van moskeeen die denken dat een gebedsoproep het geluid van een overvliegende DC10 moet evenaren. Een geluidsbegrenzer is de oplossing. Bovendien moet de moskeebestuur bekend zijn dat de Profeet (vzmh) niet van mechanische gebedsomroepen (zoals kerkklokken e.d.) hield: daarom gaf Hij de voorkeur aan de onversterkte menselijke stem in een tijd dat uurwerken nog niet algemeen gebruikelijk waren..
Door Johan de Wit (Controller) op
Ze kunnen wel naar marokko bellen met hun gejatte mobieltjes, maar het lukt ze niet om hun leden via sms of telefoon op te roepen voor heet gebed. Of kunnen die sukkels geen klokkijken?

Wat een achtilijk geloof is dat.
Door Plafond op
5x daags, zodat niemand zich meer kan onttrekken aan deze religieuze waanzin.
Onderwerping.
Door D.J. Koppen (gepensioneerd) op
De mensen, die in de nabijheid wonen, hebben geen idee hoeveel herrie dat 5 maal per dag is. Een familielid heeft dit in Utrecht (Damstraat) mogen meemaken.