of 59250 LinkedIn

Tourstart in Utrecht: eerst 600 fietsen weg

Foto: Twitter @Horecablog
Foto: Twitter @Horecablog

Op één ding zit fietsstad Utrecht kort voor de Tourstart natuurlijk niet te wachten: fietsen langs het parcours. Op dit moment worden zo’n vijftienhonderd fietsen gestickerd die op een plek staan langs de route waar ze een gevaar voor renners of bezoekers kunnen zijn. Fietsen die er op 2 en 3 juli nog staan, worden weggehaald.

Klem langs het parcours 

Circa vijfhonderd, schat de gemeente Utrecht. En dan zijn er al honderd fietsen verwijderd die vastgeketend zaten aan fietsrekken die vanwege het evenement zijn weggehaald. ‘Fietsen die vlak langs, of zelfs op het parcours staan, kunnen een gevaar vormen voor de bezoekers. Er is minder ruimte langs het parcours om de renners te bekijken waardoor mensen over de fietsen gaan klimmen en mogelijk vast komen te zitten tussen parcourshekken en fietsen’, aldus gemeentewoordvoerster Natalja Talitsch.

 

Obstakels weggehaald

Om de ruim tweehonderd wielrenners van de Tour de France ruim baan te geven, moet er behoorlijk aan de weg worden gewerkt. De “wegbereiders” voor de Tourstart in Utrecht zijn al weken bezig om obstakels weg te halen en te zorgen voor een strak geasfalteerd parcours. Dat betekent bijvoorbeeld dat 5 stoplichten, 21 verkeerseilanden/middengeleiders en een handvol verkeersborden, paaltjes en ANWB-borden worden weggehaald.

 

Afgestemd op onderhoudswerk

Sommige obstakels moeten na de Tour weer in de oude vorm worden hersteld. Maar om zo min mogelijk dubbel werk te verrichten, is anderhalf jaar geleden al gekeken naar de planning voor onderhoudswerkzaamheden, zegt Talitsch. De Tourmaatregelen worden zoveel mogelijk afgestemd op het reguliere onderhoud, bijvoorbeeld in hartje centrum en rond het stationsgebied. De woordvoerster noemt ook een berucht kruispunt op de Maliesingel waar enkele verkeerseilanden jaarlijks een paar keer worden stuk gereden. De worden weggehaald en komen de na Tour in een andere vorm terug, minder onderhoudsgevoelig.

 

40.000 fietsparkeerplaatsen

Om Utrecht rondom het evenement bereikbaar te houden, maakte de gemeente een mobiliteitsplan. Uitgangspunt voor Tourbezoekers is dat bewoners zoveel mogelijk te voet naar het evenement komen, mensen uit de regio op de fiets, en dat bezoekers van verder weg hun auto parkeren bij een van de transferia aan de rand van de stad. Speciaal voor fietsende bezoekers zijn extra fietsenstallingen neergezet, zegt Erik Verschoor, die vanuit adviesbureau Arcadis de gemeente heeft geholpen met het leggen van de logistieke vervoerspuzzel. In totaal zijn er tijdens de Tour 40.000 fietsparkeerplaatsen in de stad. ‘Het is ten slotte een fietsevenement. De gemeente Utrecht wil bezoekers op de fiets belonen door hen bijna tot aan het parcours te laten doorrijden.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.