Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Tot de zomer minder gas uit Groningse bodem

Tot 1 juli wordt er minder gas uit de Groningse bodem gehaald. Het kabinet beperkt de gaswinning het eerste halfjaar tot 16,5 miljard kuub gas.

09 februari 2015

Tot 1 juli wordt er minder gas uit de Groningse bodem gehaald. Het kabinet beperkt de gaswinning het eerste halfjaar tot 16,5 miljard kuub gas. Daarna kan na nieuw onderzoek worden beslist of de gaskraan nog verder dicht moet of dat het eerder genomen besluit om in 2015 niet meer dan 39,4 miljard kuub gas te winnen, overeind blijft.

Leveringszekerheid

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat maandag bekendgemaakt. Het is mogelijk dat er in juli wordt besloten tot een hoeveelheid van 35 miljard kuub, zei de minister. Dat is het niveau van de 'leveringszekerheid': de hoeveelheid die in elk geval nodig is om aan de verplichtingen te voldoen.

Andere systematiek
Na 1 januari komt er wellicht een andere systematiek in beeld, waarbij het gemiddeld om 30 miljard kuub per jaar zou kunnen gaan. Mocht de gaswinning dit jaar teruggaan naar 35 miljard kuub, dan kost dat circa 1 miljard euro, zei Kamp. Eerder kondigde hij aan dat hij de gaswinning in het door aardbevingen getroffen gebied wilde verminderen van 42,5 miljard naar 39,4 miljard kuub.
 

Eerste stap
Commissaris van de Koning Max van den Berg sprak van ‘een belangrijke eerste stap'. Dat je naar 30 miljard kuub terug zou kunnen gaan, is een belangrijk signaal, zei hij. Van den Berg heeft het gevoel dat er nu beter wordt geluisterd naar Groningen.

50 miljoen

Voor het versterken van gebouwen in de stad Groningen trekt het kabinet 50 miljoen euro uit, zo maakte Kamp bekend. En bewoners die schade ondervinden door de gaswinning kunnen makkelijker aanspraak maken op ruimere compensatiemogelijkheden. Hij heeft met bestuurders uit Groningen (provincie en gemeenten) afgesproken dat een nieuw fonds huizenbezitters gaat helpen met achterstallig onderhoud.
 

Aardbevingsbestendig bouwen
Woningen in Groningen worden voortaan aardbevingsbestendig gebouwd en bewoners in het aardbevingsgebied kunnen rekenen op een vergoeding van de kosten die zij daarvoor moeten maken. Ook komt er een regeling die huizenbezitters vooraf duidelijkheid geeft over eventuele compensatie bij verkoop. En ook de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde kunnen aanspraak gaan maken op een regeling om de waarde van huizen met schade te vermeerderen. Kamp breidt hiermee het aantal gemeenten dat voor deze regeling in aanmerking komt uit.

Nationaal coördinator 

Ook komt er een nationaal coördinator Groningen die ervoor zorgt dat de aanpak om de veiligheid en leefbaarheid in het gebied te verbeteren, goed verloopt. Hij geeft leiding aan een speciale overheidsdienst, gevormd door Rijk, provincies en gemeenten. Kamp: 'De inwoners van Groningen hebben recht op een veilige en leefbare woonomgeving. Rijk, provincie en gemeenten slaan de handen ineen om de problemen die er in Groningen zijn aan te pakken. Met deze maatregelen, de aanstelling van een nationaal coördinator en het beperken van de gaswinning worden de problemen van nu sneller opgelost en in de toekomst zo veel mogelijk voorkomen.' 

Optimale veiligheid
VVD-Tweede Kamerlid André Bosman is blij met het besluit van het kabinet om de gaswinning te verminderen: ‘Groningers moeten zich net als iedere andere Nederlander veilig voelen in eigen huis. Het aardbevingsbestendig maken van huizen en een veilige leefomgeving creëren is de hoogste prioriteit. Terwijl de rest van Nederland iedere dag rekent op een verwarmd huis, het koken van eten en een warme douche, moeten we blijven zoeken naar mogelijkheden om aardbevingen te beperken en zorgen voor optimale veiligheid voor de Groningers.'

Duidelijkheid
ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik is minder verheugd over het besluit. ‘De coalitie koopt wéér tijd en tilt een definitief besluit over de verkiezingen heen. Bewoners verwachten en verdienen nu duidelijkheid. 30 miljard kuub is nodig voor leveringszekerheid. Waarom kiest de coalitie dan voor 16,5 miljard in het komende halfjaar? En wat daarna? De onzekerheid duurt voort. Mijn vraag is of dit besluit een vervolg krijgt. Alleen dan wordt voldoende recht gedaan aan de veiligheid van bewoners.’ (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Alle politieke partijen en hun kamerleden kunnen beter niet te hoog van de toren blazen. Zij hebben dit gasproductieproces namelijk zelf op gang gebracht. En Groningen zelf heeft tot nu toe al volop meegeprofiteerd van de aardgasopbrengsten (werkgelegenheid, economische uitstralingseffecten e.d.). En dat doen ze nu nog steeds.

Veiligheid staat voorop en werkelijke bouwschade moet natuurlijk worden vergoedt maar het lijkt er nu op dat héél Groningen is getroffen en dat is natuurlijk niet het geval. Wat gebeurt er overigens met de aardbevingsschade in Noord-Holland?
Arnold / gemeentemabtenaar
Komende zomer zijn de verkiezingen weer voorbij........
Advertentie