Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Tot 2023 schadevergoeding zonder anti-wolfmaatregelen

Veehouders zijn tot 2023 nog niet verplicht om wolfwerende maatregelen te nemen, als ze in aanmerking willen komen voor een schadevergoeding voor aangevallen vee.

26 oktober 2021
wolf.jpg

Veehouders zijn tot 2023 nog niet verplicht om wolfwerende maatregelen te nemen, als ze in aanmerking willen komen voor een schadevergoeding voor aangevallen vee. De regeling voor schadevergoeding na een wolvenaanval is ook tot 2023 verlengd, aldus BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder andere wolvenschade regelt. Eerder adviseerde de speciale Wolvencommissie dat wolfwerende maatregelen voor 2022 genomen moesten zijn.

Extra tijd
De provincies willen veehouders extra tijd geven om zich voor te bereiden op de komst van de wolf. Dierenhouders kunnen wolven bij hun vee weghouden door een stroomdraad rond een weiland te spannen of door een kuddewaakhond te nemen. Fladderende lappen en lichtsensoren zouden ook kunnen helpen. Het is bekend dat een wolf een gebied mijdt waar hij zich heeft bezeerd of flink is geschrokken.

Schadeclaim
Als een landbouwhuisdier met zekerheid door een wolf is gedood, heeft de eigenaar recht op een tegemoetkoming in de schade. Ook voor een behandeling aan verwondingen door een wolf kan een schadeclaim worden ingediend. Of er sprake is geweest van een wolvenaanval wordt vastgesteld door DNA-onderzoek te doen.

Wild
Over 2021 zijn tot nu toe 52 aanvallen van een wolf op een landbouwhuisdier vastgesteld. Honden en vossen vallen veel vaker schapen en geiten aan. Wolven hebben een grote voorkeur voor wild, zoals edelherten, reeën en wilde zwijnen. In gebieden waar de wolf een territorium heeft gekozen worden bijna geen landbouwhuisdieren meer aangevallen. Het zijn meestal rondzwervende wolven die toeslaan, aldus wolvenkenners. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Aldus wolvenkenners.... de wet moet snel aangepast worden zodat deze dieren legaal afgeschoten kunnen worden. Natuurbeheer maakt er al jaren een potje van als het gaat om reguleren van aanwas en in stand houden van uitheemse en inheemse diersoorten. Er moeten dus eerst (menselijke) ongelukken gebeuren voordat men de stekker uit deze ongewenste situatie trekt. Veilig kamperen met kleine kinderen wordt binnenkort een onacceptabel risico. Binnenkort gaan die gekkies met dezelfde argumenten de voormalige inheemse bruine beer (Ursus arctos) nog introduceren die hier 1000 jaar geleden rondliep.
criticus
@Nico: toch typisch dat we dodelijke en zwaargewonde schapen door honden al jaren accepteren, om nog maar te zwijgen van menselijke slachtoffers, die jaarlijks vallen.

En dat zijn feiten, geen angsten...
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
@Criticus, wat is de verhouding tussen het aantal honden in Nederland (ca. 2 miljoen) en het huidige aantal wolven die nu amok maken. En doe daar eens een kansberekening over van het aantal incidenten. Neem voor de grap ook eens de zeer besmettelijke virusziekte rabies mee die we uit Oost-Europa gaan importeren waardoor ze blind in alles bijten wat ze tegenkomen, inclusief mensen. citaat: "De zeldzame keren dat wolven, gedreven door honger, mensen als prooi aanzagen, kozen de wolven steevast jonge kinderen en vrouwen uit, helemaal in lijn met hun aangeboren vermogen om de zwakste prooi te onderscheiden." bron: https://www.welkomwolf.be/de-zeldzame-keren-dat- …
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Gisteravond nog volop genoten van de film "The Grey" met Liam Neeson, waar een hele vliegtuigcrew smakelijk werd opgepeuzeld door een roedel wolven. Wel wat gedramatiseerd natuurlijk want de filmcrew moet dit m.i. wel grotendeels overleefd hebben.
Advertentie