Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Toezichthouders falen bij woningcorporaties

In de hele corporatiesector is te weinig zelfcorrigerend en er wordt ook onvoldoende en te laat ingegrepen. Dat concludeert commissie-Hoekstra in een rapport.

15 januari 2013

De Vestia-affaire is uniek in de veronachtzaming van de eisen voor goed bestuur en ook in de omvang van de financiële gevolgen, maar in de hele corporatiesector is te weinig 'zelfcorrigerend vermogen'. Er wordt ook onvoldoende en te laat ingegrepen. Dat zegt de commissie-Hoekstra, die het recente corporatieleed heeft onderzocht. Het rapport ging maandagmiddag naar de Tweede Kamer.

Niet alert gereageerd bij Vestia

Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW), het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) en het verantwoordelijke ministerie reageerden met name bij Vestia niet alert genoeg. Ze hadden scherper kunnen zijn en eerder kunnen ingrijpen. Maar ook in andere gevallen komt de vraag op of de toezichthouders niet eerder op de hoogte hadden kunnen zijn of moeten ingrijpen, aldus de commissie.

Aparte inspectie nodig voor Wonen

De commissie doet tal van aanbevelingen voor verbetering. Ze vindt onder meer dat de sector een aparte inspectie bij het verantwoordelijke ministerie (Binnenlandse Zaken, Wonen) moet krijgen en dat CFV en WSW beter moeten samenwerken. Een nieuw op te richten ‘saneringsorganisatie’ moet deze instellingen te hulp komen als er bij corporaties in nood moet worden ingegrepen.

Later dit jaar parlementaire enquête

Het kabinet bekijkt de adviezen in relatie tot de aangekondigde wijzigingen van de Woningwet, die nu bij de Eerste Kamer liggen. De diverse corporatie-affaires leidden ook tot de beslissing van de Tweede Kamer om een parlementaire enquête houden over reilen en zeilen in de sector. PVV'er Roland van Vliet is voorzitter van de Kamercommissie die de enquête voorbereidt. Die moet later dit jaar beginnen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
Ach sorry, het is een kliek.
Advertentie