of 60220 LinkedIn

Toch geen Decathlon Schiedam

Het Zuid-Hollandse provinciebestuur wil geen uitzondering maken in het provinciale detailhandelbeleid voor sportwinkel Decathlon in het buitengebied van Schiedam. Dat hebben Gedeputeerde Staten (GS) bekendgemaakt. De juridische risico’s voor een ontheffing in Schiedam zijn te groot.

Het Zuid-Hollandse provinciebestuur wil geen uitzondering maken in het provinciale detailhandelbeleid voor sportwinkel Decathlon in het buitengebied van Schiedam. Dat hebben Gedeputeerde Staten (GS) bekendgemaakt. De juridische risico’s voor een ontheffing in Schiedam zijn te groot.

Regeling

De provincie onderzocht een speciale regeling voor de vestiging van Decathlon na een motie die werd aangenomen door een meerderheid van de Provinciale Staten, tegen het advies van gedeputeerde Adri Bom-Lemstra in. Het vestigen van een Decathlon-vestiging buiten het winkelgebied druist in tegen de provinciale regels, die erop gericht zijn om alleen de verkoop van grote goederen buiten het centrum toe te staan. De provincie vreest dat het toestaan van detailhandel op dezelfde plekken als doe-het-zelfwinkels, meubelzaken en autobedrijven een leegloop van de bestaande winkelgebieden in de dorps- en stadscentra naar de periferie zal veroorzaken. Volgens de provincie is Decathlon een sportwinkel, en die valt onder de bestaande regelgeving. De huidige vestigingen van de Franse sportgigant zitten in Zuid-Holland daarom ook middenin de Rotterdamse en Haagse binnenstad.

 

Risico’s

Een meerderheid van de Staten en de betrokken gemeenten vinden de beoogde vestiging in Schiedam echter een speciaal geval, omdat het concept meer omvat dan alleen een sportzaak, maar ook sportveldjes om de waren uit te proberen. Het provinciebestuur laat nu weten het verzoek te hebben onderzocht, maar volgens gedeputeerde Anne Koning (Ruimtelijke Ordening, PvdA) blijkt uit extern advies dat de juridische risico’s te groot en onaanvaardbaar zijn. ‘Onderzoek laat zien dat er geen extra bijzondere omstandigheden zijn om Schiedam ontheffing te verlenen. Als we toch ontheffing verlenen, zoals Provinciale Staten verzoeken, kan dat gevolgen hebben voor andere locaties. We staan dan juridisch niet sterk om andere perifere detailhandelsontwikkelingen te weigeren. Met alle negatieve gevolgen voor stadscentra van dien.’

 

Procedure

De provincie vocht al een lange procedure uit met Decathlon over de vestigingen in Schiedam en Den Haag. Begin dit jaar werd de provincie door de Raad van State nog gevraagd om een weigering van de ontheffing van Decathlon aan stadsranden beter te motiveren. Met de regels was niets mis, maar de reden om de ontheffing te weigeren moet de provincie verduidelijken, vond de Raad van State.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wottsjer (Watcher) op
Staten moeten zich niet bemoeien met de uitvoering van beleid dat ze opgesteld hebben, daar komen ongelukken van. Gelukkig proberen de gedeputeerden dit hier te regelen, voor dat de vriendjespolitiekbom weer eens barst.