Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Tilburg geeft korting op bouwgrond zuinige huizen

Corporaties in tilburg kunnen 7500 per kavel besparen wanneer zij energiezuinige sociale nieuwbouwwoningen bouwen. Tilburg geeft een korting op bouwgrond.

05 februari 2013

De drie Tilburgse woningcorporaties krijgen 7.500 euro korting op de kavelgrondprijs wanneer zij energiezuinige sociale nieuwbouwwoningen bouwen. Dat geldt voor zowel goedkope huur- als koopwoningen. De bewoner profiteert van een lagere energierekening, is de bedoeling van het college.

Strijd tegen energiearmoede

De gemeente noemt de maatregel die is voorgelegd aan de gemeenteraad dan ook een nieuwe stap in de strijd tegen ‘energiearmoede’. Wethouder Berend de Vries van Milieu: ‘Door de steeds verder stijgende energie­prijzen en slecht geïsoleerde huizen wordt de energierekening voor veel gezinnen inmiddels onbetaalbaar. Dat is een slechte ontwikkeling en die moeten we dan ook zo snel mogelijk een halt toeroepen.’

Energieprestatiecoëfficiënt

Om recht te hebben op de korting moeten corporaties woningen bouwen die nog iets zuiniger zijn dan de eis die op dat moment geldt in het bouwbesluit. Dat wordt gemeten in de energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Hoe lager de EPC, hoe zuiniger de woning. De extra investeringen die daarvoor nodig zijn – bijvoorbeeld isolatie – hoeven vanwege de korting op de grondprijs niet te worden doorberekend in de huur, legt gemeentewoordvoerder Tom van Daelen uit. ‘Uiteindelijk landt dit bij de huurder. Die krijgt een betere woning, met lagere energiekosten.’

Sociaal-betaalbare woningen

De korting wordt gegeven op 'sociaal-betaalbare' woningen, met een huur tussen 574 en 681 euro of een koopprijs tussen 120.000 en 160.000 euro en maatschappelijk gebonden eigendom. De grondprijs per kavel bedraagt voor die categorie normaal 22.500 euro. Door de korting van 7.500 euro komt de prijs uit op hetzelfde niveau als de categorie 'sociaal-goedkope' woningen, de onderkant van de markt.

Geen staatssteun

Volgens Tilburg is de korting geen vorm van staatssteun. In de marksector kan de gemeente dit niet aanbieden, zegt Daelman, maar aan de Tilburgse woningcorporaties wel. ‘Corporaties en gemeenten staan samen voor de opgave om de kwetsbare consumenten op de woningmarkt te bedienen.’ Tilburg bouwt de komende jaren nog enkele honderden woningen die voor deze regeling in aanmerking komen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie