of 63908 LinkedIn

Theo Meskers: ‘Ik heb om Lubach kunnen lachen’

Zondag met Lubach zette college en wethouders van Hollands Kroon te kakken. Ze zouden windmolens plaatsen om energieslorpende datacenters van Google en consorten te faciliteren in plaats van de eigen inwoners. Wethouder Theo Meskers (Economische Zaken, VVD) moest het ontgelden.

Zondag met Lubach zette college en wethouders van Hollands Kroon te kakken. Ze zouden windmolens plaatsen om energieslorpende datacenters van Google en consorten te faciliteren in plaats van de eigen inwoners. Vooral wethouder Theo Meskers (Economische Zaken, VVD) moest het ontgelden. 

Nog gelachen, gisteravond?
Theo Meskers: ‘Ja! En zeker niet als een boer met kiespijn. Ik vond het verfrissend hoe het programma een aantal zaken rond de energietransitie doorprikt. Al zat er ook het nodige in de uitzending wat niet klopt.’  

Zoals?
‘Datacenters vormen een enorme groeimarkt. Wij leveren energie aan de regio Amsterdam. Kijk ook naar andere Europese steden als Parijs, Frankfurt en Londen, kijk naar Finland of Zwitserland: overal zie je datacenters oprukken in de periferie van grote steden. Het is booming business. En die is hard nodig, ook. Door de voortschrijdende digitalisering werken we steeds meer thuis. Dat bespaart CO2-uitstoot. Onze data slaan we op in de cloud. Maar die cloud moet wel ergens worden bewaard. Dat gebeurt in de datacenters.’

Lubach voerde aan dat in Hollands Kroon vooral data van Afrikaanse landen wordt bewaard. Die hebben zelf toch ruimte genoeg?
‘Dat klopt voor een deel. Maar dat heeft een reden. Het gaat om een back-up van de data van sommige Afrikaanse landen. Je wil niet dat ze alles kwijt zijn wanneer daar een ramp gebeurt. Net zoals er van al onze data ook elders in de wereld back-ups bestaan. Stel dat er zich in Middenmeer een keer een ramp voltrekt, dan wil je ook niet dat we alle gegevens in één keer kwijt zijn.’

Ik zie dergelijke nuanceringen nog niet op uw twitter-account voorbij komen.
‘In het verleden hebben we weleens op publicaties in landelijke media gereageerd. Zeker als daar fouten in stonden. Maar dit is satire. Dat maakt het lastig. In bredere zin is het niet zo dat alle energie uit onze windmolens voor het datacenter wordt gebruikt. De opgewekte energie komt uit op een landelijk grid waar we met z’n allen gebruik van maken. Maar we zijn er als gezamenlijke overheden nog niet goed genoeg in om dat verhaal te verkopen.’

Denkt u dat de uitzending de discussie in Hollands Kroon gaat beïnvloeden?
‘De discussie over de windmolens gaat al jaren terug, tot 2003. Toen bestond deze gemeente nog niet eens. Er is destijds voor een bescheiden aantal windmolens gekozen, maar door een rijksinpassingsplan werden dat er gaandeweg tegen onze zin in steeds meer. Je merkt dat sinds de uitzending van Lubach de verwarring onder onze inwoners compleet is. Ik krijg heel veel reacties van bewoners, vanuit het lokale bedrijfsleven. Maar we zullen de energiekwestie in onze omgevingsvisie nog uitgebreid aan de orde stellen en zorgen voor een zorgvuldige politieke afweging.’

Naast uw wethouderschap leidt u een bedrijf in facilitaire diensten voor film- en tv-programma’s. Hebt u zich al bij Arjen Lubach aangeboden?
‘Dat bedrijf bestaat alleen in naam nog. Ik heb er sinds mijn wethouderschap geen bemoeienis meer mee. Dus nee: ik heb me nog niet aan hem aangeboden.’  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p.kroon op
dat het systeem in Nederland zo in elkaar zit dat een paar ego trippende onethische wethouders en raadsleden zo een uitverkoop kunnen houden van een compleet landschap en een enorme voorraad groene energie met mega subsidies opgewekt, betaald door de burger die ook nog met een enorm windmolenpark en talloze hectares datacentra opgescheept zit in zijn woonomgeving en geen enkel profijt van zijn investeringen zal hebben, laat staan inog maar ets van de windenergie zal kunnen verkrijgen tegen redelijke prijs, is toch werkelijk een schokkende misstand! Google, Microsoft en Vattenfall lachen in hun vuistje, een paar vvd ers maken goede sier met hun contacten met mega investeerders en snoepreisjes en het landschap, het milieu, de energietransitie en de burgers van Nederland zijn de dupe! Wie laat zich nog verleiden mee te werken aan 'groene' energie? Je moet wel gek zijn.. Provincie en overheid: grijp in en stop dit!!
Door Erik op
Ik reageer toch nog even, het verhaal van "we werken steeds meer in de cloud" vervolgen met "er staat inderdaad veel Afrikaanse data op" slaat natuurlijk helemaal nergens op. Natuurlijk is de verwarring onder lokale burgers compleet en terecht, deze reacties maken de situatie enkel zorgelijker.

Datacenters zijn een "booming business", is dat wel zo? Ze betalen relatief weinig belasting, bieden weinig banen aan hier.. wat is er dan zo 'booming' aan?
Door Lenny Putman (Strategisch adviseur - kwartiermaker - programma/opgavemanager) op
In heel veel gevallen, ook vanuit lokale energie coöperaties, wordt aangegeven voor hoeveel huishoudens een zonnedak, zonneveld of windturbines stroom levert. Als dat als verduidelijking gebracht wordt om gevoel van orde van grootte te geven (dit komt overeen met de stroom van ... huishoudens) dan is dat een manier om beter te communiceren. Als dat niet gedaan wordt, dan zijn er veel casussen in nederland waar dit speelt. Er zijn legio voorbeelden van zonnepanelen op een sporthal of een fabriekshal die bij elkaar minder stroom of evenveel stroom leveren dan het gebouw zelf nodig heeft (dit is overigens ingegeven door subsidieregels van de landelijke overheid die meer op het dak leggen dan je zelf nodig hebt nog steeds niet interessant genoeg maken). Goede punten van Lubach die ik vasthoud en waar dit artikel geen aandacht voor heeft: 1) meer opwekken en tegelijk meer gebruiken (niet sturen/inzetten op lager energiegebruik) is geen goed klimaatbeleid. Ook in je vestigingsbeleid/ aantrekken van ondernemers hoort energie en klimaatbeleid een actieve afweging te worden/zijn. 2) Wat of wie subsidieert de overheid nu? De verduurzaming of via verduurzamingssubsidie de vestiging van grote internationale bedrijven? 3) Ten bate van wie is het verduurzamingsbeleid: van inwoners? Of vooral bedrijven (goedkope energielasten)? Daar mogen we met zijn allen een stuk scherper op zijn om het draagvlak voor klimaat en energiebeleid te verstevigen.
Door Ambtenaar (Ambtenaar) op
Meneer Meskers doet net alsof het grappig is, maar dat is het niet!
Meneer Meskers U bent op een grappige manier gewezen op het feit hoe zo'n foute wethouder u wel niet bent.
Wat nog erger is, is het feit dat uw controleurs (de raadsleden: onze volksvertegnwoordigers) u niet hebben gecorrigeerd. Dit maakt u iets slimmer dan zij.
Maar misschien had u gewoon beter moeten weten door deze deal niet te sluiten, want uiteindelijk hebben slechts weinigen winst gehaald met deze deal....en dat zijn al helemaal niet de burgers van Hollands Kroon.
Door Pietje (HR) op
Slechtste artikel ooit, belabberde vraagstelling en dus ook antwoorden.
Door anand (adviseur) op
ik vind dit op zich prima. We hebben wel een olifant in de kamer.
Zon en wind kunnen van zijn lang zal ze leve niet in onze energiebehoefte voorzien, biomassa valt (terecht) af. Hoe nu verder? Toch maar vervuilend opgewekte energie uit het buitenland halen? waar is de milieuwinst dan van dit landschap verwoestende beleid?
Door Alex op
Hij probeert het nieuwsitem weg te zetten als satire gebaseerd op onjuistheden. Slinks. Lubach beschrijft slechts de realiteit en dat is helaas al satire genoeg; met mensen als dhr. Meskers die eigen belang en korte termijn winst prefereren boven publiek belang en lange termijn winst.
Door Bernd op
Theo Meskers stelt dat er het nodige niet klopte aan het item van Lubach. Op de vervolgvraag "zoal?" had Meskers dus keuze te over gehad maar hij reageert met volstrekt irrelevant punt (dat ook geen onderwerp was van het item). Alleen dit al doet dan ook vooral vermoeden dat het gehele item de spijker op de kop sloeg.
Door B de B (Adviseur) op
Blijft dan nog steeds het feit dat de Nederlanders veel energiebelasting betalen voor het financieren van ontsierende windparken ten gunste van bedrijven die Nederland als belastingparadijs gebruiken. Maar Meskers blijft lachen.
Door Michel Ronden (Senior medewerker gebiedsontwikkeling) op
Wat een laf artikel: dit satire laten noemen? Gaat deze man Trump achterna? Dit is een bloedserieuze zaak. Stel eens de goede vragen aan deze VVD-er, hoeder van het te ver doorgeschoten marktdenken [ werk, voedsel, zorg, energie ]: de schaarse ruimte in Nederland om energie op te wekken voor de Nederlandse belastingbetalers wordt hier weggegeven - met een berg subsidie - bedankt meneer Wiebes ook van de VVD - aan buitenlandse bedrijven en grote multinationals die zich wentelen in ons belastingparadijs. En waar moeten dan de windmolens komen voor onze eigen huishoudens? Oeps ........ laten we dan toch maar het Groene Hart en onze natuurgebieden gaan volbouwen met molens en zonnecellen, of weet je wat, nu alle ruimte op is komen we niet meer om een kerncentrale heen. Wat een doorzichtige strategie! Alleen maar gedreven door het korte termijn gewin.