of 64231 LinkedIn

Terschelling maakt zich zorgen over gasboring

Op Terschelling is onrust ontstaan over mogelijke gasboringen bij het Waddeneiland. Dat bevestigt directeur Arjan Berkhuysen van de Waddenvereniging zaterdag na berichtgeving in Trouw.
5 reacties

Op Terschelling is onrust ontstaan over mogelijke gasboringen bij het Waddeneiland. Dat bevestigt directeur Arjan Berkhuysen van de Waddenvereniging zaterdag na berichtgeving in Trouw.

Concessie afgegeven
Het Nederlandse olie- en gasbedrijf Tulip Oil wil gas gaan winnen uit een bel in de Noordzee, 3 tot 6 kilometer voor de kust van Terschelling. Daarvoor is een concessie afgegeven. Daarmee kan overigens nog niet worden geboord: er moeten nog verschillende vergunningen worden aangevraagd en er moet een rapport worden opgesteld over mogelijke gevolgen voor het milieu. Dat zal zeker een jaar in beslag nemen, denkt Berkhuysen. 
Hij ziet mogelijkheden om in die periode te protesteren tegen de plannen. 'Want moeten we dit wel willen in het werelderfgoed dat de Waddenzee is? Daar moet de politiek ook een zegje over doen.'

Bezwaar maken
De actiegroep Gas(t)vrij Terschelling is van plan bij iedere inspraakronde bezwaar te maken tegen de voorgenomen boringen. Volgens woordvoerster Annet van Essen was de bevolking van Terschelling lange tijd niet op de hoogte van de plannen. 'We zullen de eilanders zo goed mogelijk informeren over de plannen en ze laten weten dat ze invloed kunnen hebben'. Volgens haar wordt er onder meer gesproken over een boorlocatie op land bij het dorp Hoorn, waar drie tot vijf boorputten zouden komen.

Chemicaliën
Bezwaren tegen eventuele gasboringen zijn volgens Van Essen onder meer dat chemicaliën in de grond worden gepompt en dat er zwaar vrachtverkeer over het eiland gaat rijden. Ook zou er veel CO2 bij de boringen vrijkomen. (ANP)
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bertus op
Je moet wat/wad over hebben voor behoud van de welvaart. In het ergste geval verdwijnt Terschelling in zee. Geen probleem. De ruim 1000 inwoners kunnen makkelijk op de andere eilanden gehuisvest worden.
Door p op
Ja laten we onze energie gewoon uit Qatar halen of Colombia... (duurzaam energiebesparing redden we het nog lang niet mee)
Door sandra (burger) op
Isdit een opstapje naar schaliegaswinning?
Of wordt gas altijd met chemicaliën uit de grond gehaald?
Dan vrees ik dat Groningen nog meer te wachten staat dan aardbevingen.
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Dit moeten we in het geheel niet willen; waarom vernielen we ons prachtige Nederland voor een aantal geldbeluste figuren! Zijn we nog niet wakker geworden na Groningen?!?!?! Het gaat hierbij niet alleen om wat er kan gebeuren met de huizen (veiligheid) en structuur van de bodem, de natuur, het leven, de microorganismen en dat alleen maar voor...WAT EIGENLIJK!?!?!?!. Zoek naar alternatieven en kom niet met dat deze er niet zijn! WE MOETEN DIT GEWOONWEG NIET WILLEN!!! Ik hoop dat heel Nederland opstaat tegen dit soort bedrijven en overheidsdisfunctioneren!
Door mark op
Heel goed nadenken, over eventuele gevolgen voor het WAD.