of 59821 LinkedIn

Tabak taboe voor ABP, maar olie nog even niet

Een recente investering van 500 miljoen euro in duurzame Vista Hypotheken brengt ABP dichter bij de doelstelling die het fonds voor zichzelf heeft gezet om in 2020 voor 58 miljard euro in duurzame ontwikkelingsdoelen te hebben belegd. Eind 2017 was het 49,8 miljard. Een nieuwe tussenstand is nog niet beschikbaar, maar Wortmann-Kool zegt dat het erop lijkt dat die doelstelling wordt gehaald. Aan de beleggers van APG (de uitvoeringsorganisatie van ABP) om meer zoals Vista binnen te halen.

Een recente investering van 500 miljoen euro in duurzame Vista Hypotheken brengt ABP dichter bij de doelstelling die het fonds voor zichzelf heeft gezet om in 2020 voor 58 miljard euro in duurzame ontwikkelingsdoelen te hebben belegd. Eind 2017 was het 49,8 miljard. Een nieuwe tussenstand is nog niet beschikbaar, maar Wortmann-Kool zegt dat het erop lijkt dat die doelstelling wordt gehaald. Aan de beleggers van APG (de uitvoeringsorganisatie van ABP) om meer zoals Vista binnen te halen.

Én duurzaamheid

Voordat de doelstelling in 2015 werd gezet, kregen de beleggers van APG als missive mee: beoordeel op rendement, risico en kosten. ‘In ons nieuwe beleid moet elke belegger bij iedere beslissing kijken naar rendement, risico, kosten én duurzaamheid. Elke belegger krijgt een doelstelling mee om die CO2 terug te brengen. En moet daarop ook leveren. Dat is echt een grote verandering voor onze uitvoeringsorganisatie.’

 

Fossiele energie

ABP heeft sinds een paar jaar geleden duidelijke stappen gezet. Er zijn doelstellingen gezet op het gebied van CO2-reductie, hernieuwbare energie en duurzame beleggingen. Maar Jan Rotmans, hoogleraar duurzaamheid en transities aan de Erasmus Universiteit, is kritisch. ‘ABP hoort bij de koplopers, maar dat zegt ook veel over de rest. Ze zijn een van de grootste beleggers ter wereld en ze investeren nog steeds in teerzand en bruinkool. Dat is de grootste troep die je kunt hebben. Wanneer komt nou het moment dat je zegt: we investeren er helemaal niet meer in? Bouw olie en gas af en laat zien hoe je dat afbouwt. Ik zie die afbouwstrategie niet. Je bouwt een duurzame ­portefeuille op, maar investeert nog wel grootschalig in fossiele energie.

 

Scherpe keuzes

‘Er waait een groenere wind, maar het is het nog steeds nét niet. Scherpe keuzes maken betekent een aantal dingen niet meer doen. ABP moet het leiderschap ontwikkelen om tegen een partij waarmee ze jarenlang een goeie relatie hebben gehad, maar die geen geloofwaardig verhaal heeft, te zeggen: we doen geen zaken meer.’

 

Zoeken met een vergrootglas

ABP wil niet in één keer uit fossiele brandstoffen te stappen. ‘Als je alles wat met fossiel te maken heeft nu uit je portefeuille gooit, dan wordt het heel erg moeilijk om in een portefeuille van ruim 400 miljard euro de verplichte spreiding te houden en een goed rendement te behalen. En we zijn kritisch als het gaat om duurzaamheid. Onderschat niet het aantal bedrijven dat claimt duurzaam te zijn, maar waar als je er echt goed naar gaat kijken grote vraagtekens bij komen te staan. Soms moet je echt met een vergrootglas zoeken om de juiste beleggingen te kunnen vinden.’

 

Teleurstellend jaar

Rendement blijft uiteraard cruciaal, stelt Wortmann. ‘Er zijn deelnemers die in onze onderzoeken zeggen: het is allemaal leuk en aardig dat groen, maar mij gaat het alleen maar om rendement. De groep die zegt dat het niet geeft als het ten koste gaat van het rendement is nog altijd een aanzienlijke minderheid.’ Afgelopen jaar was een teleurstellend jaar. 'Onrustige beurzen en de dalende rente zorgden voor een dalende dekkingsgraad. Maar 2018 was een uitzondering – over de afgelopen vijf jaar zagen we een gemiddeld rendement van ruim 6 procent. En als je over meerdere jaren onze rendementen vergelijkt met andere beleggers die geen duurzaamheidsambitie hebben, dan zie je dat we een heel goed ­rendement halen. We doen ons best om te bereiken wat hij wil.’

 

Dit is de ingekorte versie van een bladartikel. Lees het hele verhaal deze week in BB02 (inlog).  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerben op
Goed rendement? Shell 7,1% dividend. ING 6.9% DSM 5,1%.
Door Jan op
@Karel. Ben je helemaal gek geworden? Wapens en kernenergie, daar wil je als fatsoenlijk mens toch niet in beleggen, ook niet via je pensioenfonds? Of is dit een mislukte poging tot humor? Ik ben het er wel mee eens dat het ABP betere beleggingsadviseurs nodig heeft. En dat ze in de leer moeten bij die paar pensioenfondsen die wèl een goede dekkingsgraad hebben. En nee Karel, die beleggen niet in wapens en kernenergie. Wel dekken ze beter de dalende rente af.
Door Bertduss (Kijkert) op
Eens met onderstaande reacties. Er is maar 1 missie voor het ABP. Goede pensioenen die jaarlijks geïndexeerd worden.

Draghi zorgt al jarenlang voor lage rekenrente door zijn opkoopprogramma in de knoflookbelt. En onze politici en 'influencers' zoals Rotmans zorgen voor een nog lager rendement onder het huidige klimaatkalifaat.
Ik zeg handen af van de ABP pensioenpot. Er is immers al genoeg uit gejat door Lubbers/Kok.

Ben overigens benieuwd of er straks nog betrouwbare Deltawerken zijn......
Door Karel op
Precies, politiek bedrijven door pensioenfondsen. Naast groen wat mij betreft ook beleggen in wapens en kernenergie. Gaan om rendement, zoveel te eerder kunnen we met de Vut.
Door Henk Donkers op
Ik vind het toch wel erg hypocriet. iedereen in Nederland gebruikt olie en gas maar je pensieon er in beleggen dat mag kennelijk niet.
In het CO2 akkoord wordt de indusrtrie, waaronder de grootste vervuilers, de olie en gasindustrie, zelfs ontzien maar als het om pensioenbeleggingen gaat zijn we heiliger dan de paus.
niemand durdft deze industrieen aan te pakken want dan kunnen we niet meer autorijden of zitten we in de kou maar we willen wel geraag symboolpoliek bedrijven door "een duidelijk signaal af te geven" via de pensieonfondsen.
Erg hypocriet dus.
Door Spijker (n.v.t.) op
Hoogleraar Jan Rotsman is zeker niet de beste beleggingsstrateeg van Nederland. Iedere basisschool leerling weet al dat je aandelenportefeuilles niet van vandaag op morgen kan aanpassen. Kortom schoenmaker blijf bij je leest!
Door Henk op
Mevrouw Wortman is ongeschikt om het rendement van ons pensioengeld op peil te krijgen. Zoals ze zelf zegt: rendement is cruciaal. Ze heeft inmiddels bewezen dat ze dit niet kan. Wegsturen dus zonder wachtgeld vanwege onvoldoende functioneren
Door Hans (afdelingsmanager) op
Waar bemoeit zo'n hoogleraar zich mee? Het enige dat telt voor de deelnemers is rendement en verder niets. Oh ja, en die bizarre 'beleidsdekkingsrente' afgeschaft te krijgen.
Door Boris op
Het is een gotspe dat er politiek wordt bedreven door pensioenfondsen. Graag nieuwe bestuurders. En kan de blijkbare minderheid die dit wil het verlies aan rendement even uit eigen zak aanvullen, te beginnen met dhr. Rotmans. Dank u.