of 59345 LinkedIn

Subsidies asbest en zonnepanelen redding boerenschuur

Combineer subsidie voor asbestsanering met die voor zonnepanelen en redt een oude boerenschuur.

Gemeenten in landbouwgebieden zouden minder snel een sloopvergunning voor karakteristieke gebouwen met asbestdaken moeten afgeven. Landschapsbepalende schuren kunnen gered worden door de subsidie voor asbestverwijdering te stapelen met die voor de aanleg van zonnepanelen.

Cultuurlandschap redden
Dat stelt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Staatssecretaris Atsma maakt zich al langer zorgen over aantasting van het nederlandse cultuurlandschap nu steeds meer boeren hun asbestdaken aan het saneren zijn.

Greendeal

Vooral in Groningen en Drenthe dreigen oude boerenschuren te verdwijnen, omdat alleen de asbest dakplaten weghalen duurder is dan totale sloop en nieuwbouw. Reden voor Atsma om de provincies, gemeenten en LTO op te roepen om een ‘greendeal te sluiten en zo hun bijdrage te leveren aan het vervangen van giftige dakplaten door deze te vervangen door energie-opwekkers’.

Stapelen van subsidie 

In de praktijk zou dit betekenen dat boeren die hun oude schuur laten staan daar financieel voor beloond zouden worden. ‘Door de saneringssubsidie te stapelen met de stimuleringsregelingduurzame energie ontstaat er ruimte om het cultuurlandschap in stand te houden’, aldus woordvoerder Sjirk Kuiper van het ministerie.

Belastingvoordeel

Om het helemaal aantrekkelijk te maken onderzoekt Atsma ook nog of de geplaatste panelen versneld kunnen worden afgeschreven als zij in de plaats komen van weggesaneerd asbest. Dat levert extra belastingvoordeel op.

Provincies en gemeenten

‘Ook provincies kunnen hiervoor mogelijk hun energiesubsidies inzetten’, stelt Kuiper. Hij roept gemeenten vooral op om voor het afgeven van een sloopvergunning eerst goed te kijken naar kansen die het combineren van alle subsidiestromen biedt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door gerstiroma (rustend landbouwer) op
men moet gewoon ophouden geld uit te geven aan zulke onzin, diegene die zo'n oude schuur heeft, knapt hem zelf maar op, om er in te produceren zijn ze meestal niet meer geschikt en de gemeenschap hoeft niet telkens bij te dragen aan iemand die daar zelf nalatig in geweest is
Door Rik van der Horst (Directeur) op
Die berichten van Staatsecretaris Atsma over asbestdaken en zonnepanelen zijn maar verwarrend. Wij verkopen zonnepanelen en veel agrariërs bij ons in de buurt hebben asbestdaken maar het enige dat wij kunnen vinden voor subsidie waar de staatssecretaris is een combinatie van de EIA, MIA (fiscaal voordeel voor bedrijven) en de VAMIL (vervroegde afschrijving). Maar die regelingen bestaan al jaren, niets nieuws onder de zon dus. En bovendien moet er wel winst zijn om af te trekken bij dit soort fiscale voordelen en dat is zeker niet altijd het geval bij de Nederlandse boeren. Waar de staatssecretaris op doelt is voor ons dus een compleet mysterie en voorlopig geen redding voor de schuur of stimulering voor duurzame energie. Niets nieuws althans.
Door Jan (kritische CDA-volger) op
Alles weer ter meerdere eer en glorie van de boerenstand. CDA laat zich bij uitstek weer kennen als de Boerenpartij; Boeren zijn de beroepsgroep in Nederland met de meeste fiscale douceurtjes.