of 58952 LinkedIn

Subsidie energielabel bespaart veel minder dan gedacht

Amsterdam heeft 3 miljoen euro aan subsidie uitgegeven aan het verbeteren van de energielabels van de huizen in de stad. De woningen werden wel comfortabeler, maar de energiebesparing valt erg tegen, zo concludeert de ge gemeentlijke rekenkamer.

Amsterdamse woningbouwcorporaties hebben de afgelopen jaren 33 miljoen euro gemeentelijke subsidie ontvangen voor het verbeteren van de energielabels van hun woningen. De energiebesparing blijft echter achter bij de  verwachtingen. ‘In een comfortabele woning zetten de mensen de verwarming een graadje hoger’.

 

Labelstappen-subsidie

Dat concludeert de Amsterdamse rekenkamer in een woensdagochtend verschenen rapport over de effectiviteit van het ‘subsidiëren van labelstappen’. De regeling maakt onderdeel uit van het klimaatbeleid van de gemeente. Woningbouwcorporaties die hun huizenvoorraad isoleren en daardoor het energielabel verhogen krijgen hiervoor per woning een bedrag dat kan oplopen tot 12.300 euro.

 

CO2-reductie lang niet gehaald

Het beleid is volgens rekenkamer directeur Jan de Ridder van de rekenkamer succesvol in de zin dat er in totaal al meer dan 16.000 ‘labelstappen zijn gemaakt.’ Dat betekent dat een groot aantal woningen een hoger energielabel hebben gekregen, in veel gevallen zelfs van G  -minst zuinig- naar A – meest zuinig- zijn gegaan. De verwachting was dat er door deze verbetering rond de 5 kiloton CO2 minder zou worden uitgestoten. Uit geanonimiseerd onderzoek naar de energierekeningen concludeert de rekenkamer dat de werkelijke besparing blijft steken op 1,6 kiloton. Daarmee komt het gemiddelde op 1000 euro per vermeden kiloton, waarmee de regeling erg kostbaar uitpakt.

 

Bewoner zet verwarming hoger

De kamer verklaart de  tegenvaller met een verwijzing naar het veranderende gedag van de bewoners: ‘De relatie tussen energielabels en het werkelijke energieverbruik is veel zwakker dan in het gemeentelijk beleid wordt aangenomen. Bewoners van energiezuinigere woningen blijken meer kamers te verwarmen en lijken de temperatuur daarbij hoger in te stellen.’

 

Dure regeling

Deze verandering doet bijna tweederde van de besparing dus weer teniet, zo concludeert De Ridder. ‘Mensen die nog geen cv hadden hebben en in een tochtig huis woonden hebben nu wel een lekker warm huis. Maar binnen het klimaatbeleid is het een dure regeling.’ Reden voor de Rekenkamer om de gemeente onder andere te adviseren om de ‘voortzetting van de labelstappensubsidie te heroverwegen’. De gemeente heeft al toegezegd de aanbevelingen van het rapport over te nemen.

 

Woonbond: comfort mag ook wat kosten

Woordvoerder Marcel Trip van de Woonbond, de landelijke belangenorganisatie van huurders, noemt de regeling vanuit oogpunt van comfort echter wel degelijk een succes. ‘Voor het klimaat kun je misschien beter naar een ander systheem dan het papieren energielabel en kijken naar het werkelijke verbruik. Maar het geld is zeker niet weggegooid: comfort is voor de huurders toch ook veel waard’.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door opmerker op
@ eric : krek
Door Eric Immink op
Betaalt de woningbouw nu de subsidie terug? Deze is namelijk niet doelmatig. Besparingsdoel niet gehaald.