Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Stroomsector vreest voor haalbaarheid 2030

Grote projecten voor de energietransitie, zoals het elektrificeren van de industrie, warmtenetten en waterstofproductie en de versterking van het elektriciteitsnet moeten dit jaar beginnen om in 2030 operationeel te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van CE Delft.

17 februari 2021
elektriciteitsmast---pixabay.jpg

Grote projecten voor de energietransitie, zoals het elektrificeren van de industrie,  warmtenetten en waterstofproductie en de versterking van het elektriciteitsnet moeten dit jaar beginnen om in 2030 operationeel te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van CE Delft.

Realisatie

De onderzoekers keken naar de realisatieduur van projecten als de bouw van een collectieve warmtepomp voor een warmtenet, een installatie voor grootschalige waterstofproductie en een hybride elektrische boiler die in de industrie wordt gebruikt. Die duurt vaak lang: het ontwerp kost vaak al jaren, het vergunnings- en subsidietraject op z’n minst ook een jaar en de financiering en uitvoering kan daar nog eens tussen de anderhalf en vier jaar aan vast plakken. Veel van die oplossingen worden nu genoemd als alternatieven voor gas, en een deel van die transitie moet in 2030 klaar zijn.

 

Operationeel

Maar dat betekent wel dat er nu moet worden begonnen, stelt CE Delft. ‘Als we uitgaan van de gemiddelden, ligt de doorlooptijd voor het totaal van de vier bestudeerde ketens tussen de 8,5 en 10,5 jaar. De volledige bandbreedte van realisatie van alle ketens ligt tussen de 6,5 en 16 jaar. Dit betekent dat elektrificatietrajecten nu, maar uiterlijk binnen de komende 0,5 tot 2,5 jaar moeten starten om operationeel te zijn in 2030.’

 

Besluitvorming

Volgens de brancheorganisaties van de energiebranche, Netbeheer Nederland, Energie Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), moeten de formerende partijen na de verkiezingen snel beslissingen nemen. ‘Het gaat om complexe en samenhangende investeringen die nu gecoördineerd in gang moeten worden gezet,’ schrijven ze. Ze wijzen vooral op de verzwaring van het elektriciteitsnet en de noodzaak van snelle ruimtelijke besluitvorming. ‘Parijs lijkt nog ver, maar voor je het weet is het 2030.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Windmolens en zonnepanelen leveren veel te weinig energie op om het gas te vervangen. Je kunt moeilijk bijna heel Nederland vol stoppen met dergelijke apparatuur die op termijn ook nog eens een groot milieuvraagstuk gaat opleveren. Het lijkt meer op een verdienmodel voor sommige industrieën. Hoogste tijd dat snel wordt ingezet op o.a. kernenergie en waterstof.
Hans / afdelingsmanager
Ach ja, papier is geduldig, planning ook. Het laatste stukje A8 van Zaandam naar Heemskerk/A9 zou ook midden jaren 60 vorige eeuw worden aangelegd: het is er nog steeds niet. Dat was nog toen de Beatles in Blokker speelden. Wordt weer een 23e studie tegenaan gegooid. Mooi referentiepunt wel voor die energietransitie.
Petra
Kost dat? Al die aanpassingen?
Advertentie