of 61869 LinkedIn

'Stroominfarct' dreigt voor Amsterdam

De vraag naar elektriciteit in Amsterdam stijgt zo hard, dat een 'stroominfarct' op de loer ligt. Daarvoor waarschuwt een woordvoerder van netwerkbedrijf Alliander in Het Parool.
3 reacties

De vraag naar elektriciteit in Amsterdam stijgt zo hard, dat een 'stroominfarct' op de loer ligt. Daarvoor waarschuwt een woordvoerder van netwerkbedrijf Alliander in Het Parool.

PIekmomenten

Straks is er in Amsterdam op piekmomenten 2,5 tot 6 keer meer vraag naar stroom dan er nu capaciteit beschikbaar is,' zegt hij. 'Op sommige plekken zitten we nu al aan onze max. Daar kunnen we klanten niet de capaciteit bieden die ze nodig hebben. We hoeven nog niet concreet in te grijpen, maar dat moment komt wel dichterbij.'

 

Enorme toename

Volgens Alliander was er de afgelopen periode ‘een enorme toename’ van vraag én aanbod - meer dan de elektriciteitskabels kunnen verwerken. De vraag neemt razendsnel toe door de vestiging van stroom slurpende datacenters. Ook wil Amsterdam snel woonwijken van het aardgas afhalen en mag er alleen nog gasloze nieuwbouw worden neergezet. Verder zijn er steeds meer elektrische auto's. Het aanbod van stroom neemt toe door een groei van het aantal zonnepanelen.

 

2900 megawatt

Het Amsterdamse stroomnet kan nu bij stroompieken maximaal 750 megawatt verwerken. In 2050 is een capaciteit van ten minste 2900 megawatt nodig, voorzien Alliander en de gemeente Amsterdam. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans de Graaf (Gemeenteraadslid) op
Omdat het de meeste klimaatridders aan realisme en technisch inzicht ontbreekt worden er allemaal wilde plannen zoals "we moeten van het gas af" bedacht. De praktijk zal deze idiote plannen gelukkig in de kiem smoren. Warmtepompen en elektrische zullen de stroomvraag ongeveer drie maal de huidige vraag maken. Daar is het hele Nederlandse elektriciteitsnet niet op uitgelegd laat staan dat we dit met windmolens en zonnepanelen kunnen opwekken.
Door Pieter van der Amsten (Beleidsadviseur) op
Oeps, de vervanging van een groot deel van de stroomkabls in de Nederlandse bodem waren we even vergeten mee te nemen in de kosten-baten-analyse.
Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
De kar wordt steeds zwaarder, het paard wordt aangezet.
Helaas, het tuig is niet toereikend en zoals mijn goede vader placht te spreken: Ge zult eerst het tuig vervangen....

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners