of 59082 LinkedIn

Strijd rond outletcenter beslecht met groen licht

Afbeelding: Stable.nl
Afbeelding: Stable.nl
2 reacties

Het omstreden outletcenter bij Zevenaar mag toch gebouwd worden. Meerdere partijen maakten bezwaar bij de Raad van State tegen de komst van het winkelcentrum. De hoogste bestuursrechter verklaarde de klachten woensdag echter ongegrond.

Leegstand in de regio

De klagers, waaronder de provincie Gelderland, vreesden onder meer voor leegstand in andere winkelgebieden in de regio. De Raad van State is hier niet bang voor, omdat uit onderzoek van de gemeente Zevenaar blijkt dat er voldoende ruimte is in de markt.

 

Tachtig nieuwe winkels

De Zevenaar Fashion Outlet, zoals de shoplocatie gaat heten, telt straks tachtig nieuwe winkels en 1600 parkeerplaatsen. Naast het outletcentrum is er ruimte voor horeca en een supermarkt voor de naastgelegen woonwijk. De outlet ligt dicht bij de grens, waardoor het complex ook voor Duitse koopjesjagers interessant moet zijn.

 

Vierhonderd banen

De directeur van Stable International, het bedrijf achter de nieuwe outlet, toont zich verheugd. Het is de bedoeling dat het centrum in 2020 de deuren opent. De outlet levert naar schatting ruim vierhonderd nieuwe banen op.

 

Provincie bezorgd

Het Gelderse college van Gedeputeerde Staten is bezorgd over de komst van de outlet, meldt de provincie in een reactie. Gelderland vreest voor grote nadelige effecten voor de winkelgebieden in de wijde regio, zegt gedeputeerde Josan Meijers. ‘Een outlet center zorgt voor nog meer vierkante meters winkeloppervlak in een regio waar we al een overschot aan lege winkelruimte hebben. En de vraag naar winkelruimte neemt af, doordat we steeds meer gaan winkelen op internet, maar ook omdat er slimmer wordt geproduceerd en er minder overschotten ontstaan. Daarom vinden wij het niet verstandig nu een heel nieuwe outletwinkelcentrum toe te voegen aan de rand van de stad.’

 

Consumentengedrag

De Raad van State oordeelde dat niet is komen vast te staan dat een outlet center zal leiden tot onaanvaardbare leegstand in Zevenaar en de omliggende gemeenten. ‘De toekomst zal het leren. Ik kan alleen maar hopen dat de gemeente Zevenaar en de Raad van State gelijk krijgen’, aldus Meijers. ‘We denken niet in termen van winnen of verliezen. Het is de taak van de provincie over gemeentegrenzen heen te kijken, naar het belang van de wijdere regio. Iedereen ziet de ontwikkelingen in het consumentengedrag en de binnensteden.’ (ANP/redactie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Niek (jurist) op
Elke euro kan maar 1 keer uitgegeven worden, ook in de regio waar Zevenaar toe behoort. Maar elke gemeente wil tegenwoordig zichzelf op de kaart zetten met een Outletcenter of Shoppingmall, waar dat vroeger een jachthaven of een bungalowpark was. Dat zijn momenteel vaak vrijhavens voor illegale bewoning. Over 20 jaar zien we wel wat er in het voormalige Outletcenter zit; als er al iets in zit.
Door Jan (beleid) op
iedereen met een beetje gezond verstand weet wat er uiteindelijk gaat gebeuren. Zevenaar wil deze outlet kennelijk koste wat kost, en laat een onderzoek doen. daar volgt natuurlijk uit dat er geen gevolgen voor bestaande winkels ed zijn. Natuurlijk niet, wie betaalt bepaald..... En de RvS? Neem ik allang niet meer serieus (op een paar uitzonderingen na) al vele malen meegemaakt en gelezen hoe "goed" ze daar zijn....

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners