Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Strijd om afvalbeleid

Tiel en West Maas en Waal willen meer maatwerk in de afvalverwerking en opteren voor een jaar uitstel van het nieuwe afvalbeleid dat al is goedgekeurd door gemeenten in de gemeenschappelijke regeling. Beiden stemden ook daar al tegen het plan om ondergrondse containers te plaatsen om zo de hoeveelheid restafval te verminderen. Een jaar uitstel betekent ook extra kosten.

24 augustus 2018

Tiel en West Maas en Waal gaan de strijd aan met afvalverwerker Avri en dus met acht andere gemeenten die de gemeenschappelijke regeling voor afvalverwerking in de regio vormen. Zij stemden eerder tegen het plan om ondergrondse containers te plaatsen om de hoeveelheid restafval te verminderen. Ze willen meer maatwerk en opteren voor een jaar uitstel, al brengt ook dat kosten met zich mee.

Avrexit

Een “Avrexit” noemde De Gelderlander de door raadsleden in West Maas en Waal geopperde stap om uit de gemeenschappelijke regeling te stappen. Of het zover komt is onwaarschijnlijk, want tegenwoordig kan een gemeente niet meer in zijn eentje de (complexe) afvalverwerking voor zijn rekening nemen, weet ook Ton de Vree, wethouder van West Maas en Waal. Afgelopen dinsdag besprak hij met de raad de mogelijkheid van een jaar uitstel van invoering van het nieuwe afvalbeleid. Aanstaande donderdag neemt de raad hierover een besluit. Het kost 110.000 euro. De dag ervoor besluit de gemeenteraad van Tiel erover. De kosten zijn daar acht ton. Kosten voor uittreding moeten nog berekend worden, maar die zijn sowieso voor de uittredende gemeente.

Weinig ruimte voor maatwerk
De besluitvorming over het gezamenlijk afvalbeleid is vorig jaar al afgerond. Inspraak leverde veel inzendingen op, maar geen wijziging van plannen. Het nieuwe systeem moet restafval terugbrengen van jaarlijks 120 kilo per inwoner naar 75 kilo in 2020. Bewoners brengen hun restafval dan zelf naar ondergrondse containers in plaats van dat ze driewekelijks hun grijze container aan de weg zetten. In andere gemeenten heeft dit bewezen tot minder afval geleid. Dat spreken de gemeenten niet tegen. Ze voelen zich wel in een keurslijf zitten in de gemeenschappelijke regeling en ervaren te weinig ruimte voor maatwerk binnen de eigen gemeente. ‘Dat is de tweestrijd van in een gemeenschappelijke regeling zitten. Het is jammer dat er geen mogelijkheid is een andere keuze te maken’, vindt De Vree.


Systeem niet duurder

De kosten stijgen niet door het nieuwe systeem zelf, benadrukt hij. ‘We maken ons zorgen over vervuiling om de containers en over hoe mensen met een lichamelijke beperking tegemoet te komen.’ Een jaar uitstel geeft meer ruimte de eigen wensen te bepalen, naar alternatieven, zoals nascheiding, te kijken en maatregelen voor problemen te bedenken. ‘We zien ook kansen: we zouden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen inzetten als afvalcoaches om ouderen te helpen of eerder op afval te anticiperen.’

Provincie
Intussen trekt de gemeente samen op met Tiel die het geschil nog aanhangig wil maken bij de provincie. Die inzet vindt De Vree “interessant”. ‘Onze juristen kijken of die stap kansrijk is.’ Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling buigt zich op 6 september over het voorstel van het dagelijks bestuur voor een jaar uitstel voor Tiel en West Maas en Waal. Komt dat erdoor, dan moeten de gemeenten voor 1 juli 2019 definitief besluiten of ze zich aansluiten bij het afvalbeleid van de andere gemeenten per 2020. ‘We moeten nadenken over maatwerk als gemeenten iets echt niet willen.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie