Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Stratumseind 2.0' moet de hele dag gezellig worden

De aaneenschakeling van 'drinklokalen', die het Stratumseind nu is, moet veranderen in een plek waar het ook overdag goed toeven is. Technologie wordt niet geschuwd.

09 december 2013

De aaneenschakeling van 'drinklokalen', die het Eindhovense Stratumseind nu is, moet veranderen in een plek waar het ook overdag goed toeven is. De gemeente heeft daartoe het project Stratumseind 2.0 opgezet. Technologie wordt daarbij niet geschuwd.


Verbreding aanbod
Binnen Stratumseind 2.0 gaan ondernemers, brouwerijen, vastgoedeigenaren, gemeente, politie en bewoners samenwerken om een gevarieerder horeca-aanbod te realiseren en de openbare ruimte schoner en veiliger te krijgen. De partners ondertekenden maandag het plan van aanpak. "We willen dat de straat op alle momenten van de dag aantrekkelijk is. We zoeken dus naar verbreding van het aanbod en de functies, zonder als gemeente panden op te kopen", zegt Vera Gielen, gebiedsmanager Centrum van de gemeente Eindhoven.

Living lab
Een belangrijk onderdeel van het project is het inzetten van Stratumseind als 'living lab'. Allerlei gegevens, zoals geluidsniveaus, temperatuur, incidenten, de bezettingsgraad van parkeergarages, bezoekersaantallen en -herkomst et cetera, zullen worden verzameld. Gielen: "Als het druk is, escaleert het eerder dan wanneer er bijna niemand is, dat is wel duidelijk. Maar er zijn vast ook allerlei andere verbanden en die gaan we pas ontdekken als we meer gegevens verzamelen en analyseren." Zo zijn bijvoorbeeld enkele geavanceerde geluidsmeters geïnstalleerd, die overigens ook worden gebruikt om horeca-ondernemers snel te kunnen waarschuwen als ze te veel geluid produceren. Verschillende onderwijsinstellingen en bedrijven uit de regio werken in het 'living lab' samen om producten, ideeën en apparatuur te testen.

De-escalerend licht
Een niet verrassende deelnemer is ook Philips, die samen met de TU Eindhoven een vier jaar durend onderzoek starten naar de de-escalerende invloed van verschillende vormen van (aanpasbare) verlichting. Aanpassing van bijvoorbeeld lichtsterkte en -kleur, op basis van de verschillende soorten data die zijn verzameld, kan een opstootje wellicht sussen of zelfs voorkomen, is de gedachte.

Vier jaar
Het project heeft een horizon van vier jaar. "We blijven het aanpassen aan wat zich aandient", zegt Gielen. Zij ziet het openen van de brasserie De Oude Rechtbank als een voorbeeld van welke kant het op moet. "Tien jaar geleden liep een kroeg wel vol en werd je als horecaondernemer rijk. Dat is niet meer zo. Er is veel van hetzelfde, voor dezelfde bezoeker." Het is het soort bezoeker waarvoor nu de afvalbakken zijn verwijderd omdat ze zo vaak vernield werden en die van Eindhoven niet leidend mag zijn. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie