Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Stop PAS-regeling treft bijna alle gemeenten

Het stopzetten van de PAS-regeling treft vrijwel iedere gemeente. Dat blijkt uit een enquête van de VNG onder alle gemeenten.

07 augustus 2019

Het stopzetten van de PAS-regeling treft vrijwel iedere gemeente. Dat blijkt uit een enquête van de VNG onder alle gemeenten.

Streep
De Raad van State besloot eind mei dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet gebruikt mag worden als basis voor toestemming voor activiteiten. Veel gemeenten gaven op basis van het PAS alvast toestemming voor activiteiten, vooruitlopend op toekomstige positieve effecten dit programma voor natuurgebieden. De Raad haalde hier echter een streep door, omdat de regeling volgens de Raad in strijd is met Europese regelgeving.

Onzeker
Gevolg is dat in bijna elke gemeente hierdoor wel één of meerdere projecten stil zijn komen te liggen. Het gaat bijvoorbeeld om de bouw van woningen en om projecten van bedrijven, industrie, land- en glastuinbouw, wegenbouw, horeca, evenementen, recreatie, de aanleg van duurzame energie en de aanleg van natuurgebieden. Sommige gemeenten hebben de vaststelling van bestemmingsplannen uitgesteld. Van het merendeel van de projecten is het op dit moment onzeker of de ze doorgang kunnen vinden, zo blijkt uit de VNG-enquête.

Advies

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft inmiddels een adviescollege ingesteld dat zich moet buigen over een oplossing. Dit college, onder voorzitterschap van oud-minister Johan Remkes, komt in het najaar met een advies.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Onzinnig om dit soort regelingen zonder overgangsregeling van de ene dag of de andere dag te stoppen. Dit leidt tot enorme vertragingen en noemen ze onbehoorlijk rijksbestuur!
A.M.B. te Naar / Stedenbouwkundig projectleider
@sivert diters,

U legt twee stellingen neer, die niet in het stuk voorkomen en trekt vervolgens een conclusie die niet op die stellingen slaat..

Kunt u wellicht een beter onderbouwde uitleg geven?
Bertus / Observant
Dit wordt weer een enorme deuk in het accres van de algemene uitkering uit het gemeentefonds door onderuitputting door het Rijk.

Gaat het Rijk de mensen nu eens uitleggen waarom gemeenten ondanks de hoogconjunctuur, geen cent te makken hebben?
sivert diters / inwoner wingewest Groningen
gemeentes tonen weinig respect voor hoogste rechter en vergeten dat z hun werk gewoon ( weer eens ) niet goed hebben gedaan.....opheffen die gemeentes en vervangen door Rijksdiensten ;scheelt heel veel geld wedden?
criticus
@sivert diters:

U mist het punt: de wetgeving (door het rijk gemaakt) deugde niet. De gemeenten plukken daar nu de wrange vruchten van...
Advertentie